5 vecí, ktoré robia mnohí na bicykli zle!

brzdenie

Je fajn, že na bicykel presedláva stále viac ľudí a využíva ho nielen na rekreačné športovanie, ale aj ako dopravný prostriedok do práce. 

Cyklistov stretávam denne a všímam si ich najčastejšie prehrešky voči bicyklu či bezpečnosti. Nižšie ich popíšem. 

Prehadzovanie pri zaberaní

Najviac trpím za bicykle iných, keď vidím, ako ľudia prehadzujú a pri tom zaberajú. Stáva sa to najmä vtedy, keď sa ocitnú v kopci, nevládzu šľapať, tak začnú zaraďovať nižšie prevody. 

Jednotlivé časti, ako zadná kazeta a reťaz, sa vtedy nadmieru opotrebovávajú. No čo je horšie, pri prehadzovaní so zaberaním sa prudko zvyšuje riziko roztrhnutia reťaze. 

Prehadzovať na bicykli sa smie iba pri ľahkom šľapaní, čiže ľahší prevodový stupeň potrebujeme zaradiť ešte predtým, ako sa ocitneme v náročnom stúpaní. 

Skrížená reťaz

Ak máte vpredu tri prevody a vzadu deväť, tieto čísla sa vynásobia a uvádza sa, že bicykel má 27 prevodov. To však nie je pravda, lebo nie všetky kombinácie je dovolené zaraďovať, pokiaľ nechceme životnosť niektorých komponentov bicykla kriticky skrátiť. 

Nemalo by dochádzať k výraznému kríženiu reťaze. 

Na ten najmenší predný prevodový stupeň môžeme radiť iba prvú polovicu tých najväčších zadných. Na najväčší predný iba prvú polovicu najmenších zadných. A na stredný predný všetky zadné okrem tých najkrajnejších. 

Výnimkou, kedy je skríženie reťaze naopak žiaduce, je odložený stav – keď je bicykel v pokoji. Vtedy zaraďujeme najmenšie koliesko vpredu i najmenšie koliesko vzadu. Lanká a všetky pružiny prehadzovača a prešmykača sú vtedy uvoľnené a šetria sa. 

Suchá reťaz

Veľmi častým prehreškom voči bicyklu je jazda so suchou reťazou – prejavuje sa to dosť zreteľne – rôznymi nepríjemnými zvukmi, ich vrcholom je jemné pískanie. Je počudovaniahodné, že toto volanie o pomoc niektorí dokážu tak vytrvalo ignorovať. 

Opäť sa tým prudko skracuje životnosť reťaze i všetkých častí, s ktorými prichádza reťaz do kontaktu.

Reťaz treba pravidelne olejovať, aby jej chod bol hladký a tichý. 

Brzdenie iba zadnou brzdou

Je možno zábavné prudko brzdiť zadnou brzdou a drať pri tom gumu. Výsledkom je, že zadný plášť môžeme vymeniť aj päťkrát, kým sa prirodzene zoderie ten predný. 

Okrem toho sa mnohí ľudia vyhýbajú používaniu prednej brzdy, lebo si myslia, že to je tá, kvôli ktorej urobia neželané salto. 

Ak na to nemáme riadny dôvod, je lepšie brzdiť bez úplného zastavenia kolesa a ak nehrozí šmyk alebo salto, je dobré zapájať viac prednú brzdu, ktorá je aj účinnejšia. 

So svetlom, no neviditeľní

Veľa cyklistov je vybavených červenou blikačkou, ktorú majú pripevnenú na zadnej časti bicykla alebo na chrbte. Niekedy si títo ľudia neuvedomujú, že pri takomto použití svetla nie sú spredu vôbec viditeľní. 

Sú viditeľní zozadu, ale spredu často vôbec. Ľahko tak môže dôjsť k zrážke s podobne osvetleným cyklistom či chodcom a dôsledky môžu byť katastrofálne. 

Ak jazdíte častejšie po tme, zabezpečte si aj predné svetlo. Inak majte na pamäti, že so zadnou blikačkou ste spredu neviditeľní a tomu prispôsobte opatrnosť jazdy.

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore