Kto je Volodymyr Zelenskyj? Protikorupčný komik prezidentom Ukrajiny

Cez víkend si Ukrajina zvolila nového prezidenta – Volodymyra Zelenského. Zelenskyj sa stal nápadným tým, že nejde o profesionálneho politika, ale o komika, ktorý svoju kampaň postavil na boji proti korupcii, zábavných vystúpeniach a sľuboch veľkých zmien v krajine.

Výsledky volieb

Volodymyr Zelenskyj získal v druhom kole volieb 73 % hlasov, zatiaľ čo jeho konkurent, úradujúci prezident Petro Porošenko, 24 %. Ešte v prvom kole získala 15 % Julia Tymošenková a bola tak tretia. Štvrtým v prvom kole bol s necelými 12 % Jurij Boyko, ktorý bol súčasťou predmajdanovských vlád.

Čo bude Zelenského zvolenie znamenať pre Ukrajinu? Prinášame vám 4 zaujímavé zistenia a Zelenského profil.

1. Zelenskyj je prozápadne orientovaný, pôjde v Porošenkových šľapajach

Zelenskyj deklaruje prozápadné smerovanie Ukrajiny, je za členstvo v EÚ aj v NATO, ale zároveň je za vypísanie referend o členstve. Do roku 2024 chce oficiálne požiadať o členstvo v NATO a „urobí všetko pre to“, aby Ukrajina mohla v roku 2024 požiadať aj o členstvo v EÚ.

Sám povedal, že v dôležitých otázkach mieni pokračovať v politike Petra Porošenka. Zelenskyj podporoval hnutie euromaidanu a miliónom hrivien (okolo 33 000 eur) podporil aj ukrajinskú armádu v donbaskej vojne. Putina považuje otvorene za „nepriateľa“.

Ľudia zo Zelenského tímu podľa Ivana Mikloša „majú v zásade pozitívne, proreformné a prointegračné postoje“. Významnú zmenu politického kurzu Ukrajiny teda nemožno očakávať.

2. Má blízko k oligarchovi Igorovi Kolomojskému

Igor Kolomojský je druhý alebo tretí najbohatší človek na Ukrajine. Je tiež jedným z najvýznamnejších podporovateľov ukrajinskej židovskej komunity. Bol zvolený za prezidenta Európskej rady židovských komunít.

Spočiatku mal Kolomojský s Porošenkom podobné záujmy, pomáhal mu bojovať proti separatistom na východnej Ukrajine. V roku 2015 sa však ich vzťahy zhoršili a v súčasnosti je Kolomojský de facto v exile v Izraeli, lebo na Ukrajine čelí obvineniam z ekonomických trestných činov; on tvrdí, že sú motivované politicky.

Kolomojský je väčšinovým vlastníkom stanice 1+1, ktorá vysiela najpopulárnejší Zelenského seriál a odvysielala aj Zelenského oznámenie, že ide kandidovať za prezidenta. Kolomojského firmy pomáhali Zelenského kampani a obaja využívali služby rovnakého právnika.

Medzi politikou Petra Porošenka, názormi Igora Kolomojského a deklarovaným smerovaním Volodymyra Zelenského sú v podstatných veciach minimálne rozdiely.

Zelenskyj sa však vyjadril, že jeho strana nevstúpi do koalície ani s Blokom Petra Porošenka (v súčasnosti silnejšia z dvoch koaličných strán), ani s Opozičným blokom (najsilnejšia opozičná strana, zlučujúca strany, ktoré odmietli euromaidan).

Spory medzi Porošenkom, Kolomojským a Zelenským možno skôr vnímať ako vnútroštátny súboj o moc, než zásadnejší politický či ideologický rozpor.

3. Zelenského kampaň bola populistická, používal typické frázy

Zelenskyj v kampani veľa spomínal korupciu, ktorú Ukrajinci vnímajú ako vážny problém. Hovoril typické frázy typu, že chce „priviesť k moci slušných ľudí“, o „reštarte súdneho systému“ a o obnovení viery v štát.

Podobné vyjadrenia môžeme vnímať aj u našich politikov, napr. „spravodlivosť je možné dosiahnuť, len ak sa slušní ľudia spoja“ (Zuzana Čaputová), „reštart krajiny“ (Michal Truban), „vrátiť dôveru ľudí v štát“ (Andrej Kiska).

Počas volebnej kampane sa Zelenskyj diskusií zúčastňoval len málo, čo mu médiá vyčítali. Organizoval však komediálne predstavenia a šíril humorné videá na sociálnych sieťach.

Kritici mu vyčítali aj to, že nemá ani poriadny program. Jedným z jeho sloganov dokonca bolo „žiadne sľuby, žiadne výhovorky“, kde sa akoby propagoval tým, že konkrétny program v podstate nemá.

Má okolo seba však už vyššie spomínaný tím.

4. Zvolenie Zelenského svedčí o kríze súčasnej politiky

Zvolenie Zelenského za prezidenta svedčí o sklamaní ukrajinského ľudu. Po páde Janukovyča sa očakávané zmeny nedostavili a nová garnitúra sa ukázala neveľmi schopná bojovať proti korupcii.

Ukrajinci sú zjavne z politiky takí znechutení, že si zvolia za hlavu štátu radšej niekoho, kto je aspoň populárny a doposiaľ nezašpinený – nevadí im, že sa v politike veľmi nevyzná a nemá s ňou skúsenosti.

Sklamanie tohto druhu však nie je prítomné len na Ukrajine. Aj prezidentskí kandidáti na Slovensku mali zväčša veľmi slabé programy s minimom konkrétnych opatrení a kampaň stavali na peniazoch, marketingu a frázach.

Je všeobecným trendom, že súčasná demokracia sa akoby „vyprázdňuje“. Voliči veľmi nepotrebujú vecný obsah. Pokiaľ sú dostatočne znechutení, dajú sa ľahko opiť rožkom populárnych fráz a drahých kampaní. To nie je nič nové, ale rozhodne to nie je ani dobrá správa, ako sme už na našom portáli viackrát upozorňovali.

Ak mám zhodnotiť Zelenského sľuby, sú tak všeobecné a rozsiahle, že ich z titulu prezidenta splniť vlastne nemôže. Na zásadné a trvalé zmeny spoločnosti je vždy potrebný dlhý čas a jedno funkčné obdobie nestačí, nehovoriac o tom, že Zelenského strana ešte nie je ani v parlamente.

Aj na Slovensku máme zo zmien garnitúr tú skúsenosť, že pôvodnú nádej vystriedalo sklamanie – prakticky bez výnimky. Podobne to bolo aj na Ukrajine a mojou predpoveďou je, že to tak bude aj tentoraz.

Nižšie vám prinášame Zelenského profil v niekoľkých bodoch.

Profil Volodymyra Zelenského

  • Narodil sa v roku 1978, má 41 rokov, je ženatý a má 2 deti.
  • Je židovského pôvodu, rovnako ako súčasný ukrajinský premiér Volodymyr Groysman. Ak ten ostane vo funkcii v čase nástupu Zelenského, Ukrajina by sa stala jediným štátom (s výnimkou Izraela), ktorý má premiéra aj prezidenta židovského pôvodu.
  • Jeho materským jazykom je pravdepodobne ruština, vďaka čomu oslovil aj voličov vo východnej časti Ukrajiny.
  • Stránka Euromaidanpress (platená aj organizáciou International Renaissance Foundation, ktorá je súčasťou siete Open Society Foundations Georga Sorosa) dokonca Zelenského upodozrievala z toho, že časť jeho kampane platili Rusi a celkovo sa k nemu vyjadrovala kriticky. Poukazuje na to, že ho podporili viacerí bývali Janukovyčovi priaznivci a (pro)ruskí politici. Ako sme však písali, jeho ústredný politický kurz je prakticky identický s Porošenkovým.
  • Živil sa ako komik a herec, hral hlavné úlohy v niekoľkých celovečerných filmoch, väčšinou romantických komédiách.
  • V roku 2003 založil produkčnú spoločnosť Kvartal 95, ktorá produkuje seriály a zábavné relácie, začal teda v tomto sektore aj podnikať.
  • V roku 2015 vznikol zábavný seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom hrá hlavnú úlohu: stredoškolského učiteľa histórie, ktorý je nečakane zvolený za prezidenta po tom, čo sa na internete rozšíri virálne video, v ktorom sa sťažuje na korupciu v krajine.
  • V roku 2018 bola založená strana Sluha národa, podľa mena populárneho seriálu. Zelenskyj bol práve jej prezidentským kandidátom.


Zdroj úvodnej fotografie: elespanol.com

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore