Europoslanec Martin Hojsík (PS/Spolu) zdieľal hoax, neopravil sa ani po upozornení

Koalícia Progresívne Slovensko a Spolu si veľmi zakladá na boji proti dezinformáciám a hoaxom. Spomedzi kandidujúcich strán má v tomto smere najsilnejší program. V tomto článku však dokumentujeme konkrétny prípad, kedy europoslanec Martin Hojsík (kandidoval za koalíciu Progresívne Slovensko a Spolu) nielenže zdieľal hoax, ale aj po tom, čo bol čitateľmi upozornený na to, že ide o hoax, sa odmietol opraviť a uviesť veci na pravú mieru.

Ochrana prírody je dobrá vec a mnohé cenné prírodné pamiatky sú ohrozené súčasnou činnosťou človeka a prehnaným konzumným životným štýlom. Na to som viackrát aj sám upozorňoval. Taktiež som uvádzal, že si vážim dobré veci, ktoré vykonali v smere ochrany prírody aj viacerí kandidáti koalície PS/Spolu.

Aktivizmus či politika na ochranu prírody by však mala stáť na pravde, nie klamstvách, zavádzaní a nafukovaní reality.

O čom bol hoax?

Europoslanec Martin Hojsík, zvolený za koalíciu PS-Spolu, na svojej facebookovej stránke zdieľal informáciu, že „Viktóriine vodopády sú minulosťou, jednoducho vyschli“. Doložil to dvomi fotkami, pričom na jednej sú Viktóriine vodopády široké a bujné a na druhej ide sotva o pramienok.

Samotní diskutujúci, často priaznivci Martina Hojsíka, poukázali na to, že takéto zníženie prietoku Viktóriiných vodopádov je bežný stav v období sucha.

Fotky označili za zavádzajúce, keďže zobrazujú Viktóriine vodopády v rôznych mesiacoch (hoci na fotkách to priamo uvedené nie je a nepodarilo sa nám to overiť), kedy ani nemožno očakávať rovnaký stav vody (k tomu pozri aj agentúrnu správu Reuters).

Aká je realita?

Najkomplexnejšie reagoval analytik Radovan Kazda z Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika. Poukázal na niekoľko štúdií, ktoré ukazujú, že veľké periodické výkyvy v toku rieky Zambezi sú bežné a je ťažké odlíšiť prirodzenú variabilitu od efektu klimatickej zmeny (hoci trend otepľovania a suchších období celkovo nespochybňoval).

Údaje priamo z prietokových staníc na rieke Zambezi ukazujú, že za posledné dni prietok na rieke opäť stúpa, čím sleduje svoj obvyklý trend.

Na to, že Viktóriine vodopády nevyschli, poukázali aj médiá hlavného prúdu, napr. tu alebo tu.

Martin Hojsík sa odmietol opraviť

Čo je však najzarážajúcejšie, ani po týchto reakciách Martin Hojsík svoj názor nezmenil. Reagoval komentárom pod svojím statusom, kde síce uviedol, že nevieme s úplnou istotou, či za súčasný stav vodopádov môžu klimatické zmeny alebo iné faktory.

Avšak svoj výraz „Viktóriine vodopády sú minulosťou“ obhajoval tým, že „je to preto, lebo ich vyschnutie sa negatívne dotýka životov ľudí, ktorí v oblasti žijú“, čo nedáva vôbec žiadny zmysel.

Stručne povedané, Martin Hojsík prezentoval bežný stav Viktóriiných vodopádov z obdobia sucha ako dôsledok klimatických zmien a k tomu dodal, že vodopády „vyschli“ a „sú minulosťou“.

Pravda je taká, že suchá sú v posledných rokoch častejšie a otepľovanie takmer určite vplyv na prietok rieky Zambezi má. Rozhodne však nemožno hovoriť o „vyschnutí“ vodopádov, pretože vodopády ďalej existujú; ich hladina sa momentálne zvyšuje a prechádzajú do obdobia väčšieho prietoku. Presne takto fungujú už desaťročia.

Ide o častý scenár hoaxov, kde sa pravdivá skutočnosť vytrhne z kontextu, dá sa do úplne iných súvislostí, ktoré sú už špekulatívne či vyslovene nepravdivé a prezentuje sa ako jasný záver, prípadne aj so zavádzajúcou fotografiou.

Ak by sa obdobného prešľapu dopustilo alternatívne médium, bolo by to vnímané ako dôkaz jeho neserióznosti a nehodnovernosti.

Na záver možno dodať, že príroda je skutočne ohrozovaná ľudskou činnosťou a mnohé ekosystémy trpia a sú ničené. Na tieto súvislosti treba pravdivo poukazovať. Prílišný radikalizmus, alarmizmus, či až uvádzanie takýchto hoaxov, téme ochrany prírody však skôr škodia ako pomáhajú.

Zdroj obrázku: Facebook Martina Hojsíka (skombinoval som text statusu a jednu z dvoch fotografií)

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore