Prečo nie je rozumné, keď konzervatívci volajú po rozpustení KSS

Spisovateľ Jozef Hajko na konzervatívnom Denníku Štandard publikoval komentár, v ktorom volá po rozpustení Komunistickej strany Slovenska. To, že konzervatívci volajú po prísnejšom aplikovaní zákonov, ktoré obmedzujú politické slobody občanov, však nie je rozumné. Veľmi ľahko sa im to môže vrátiť.

Hajka nahnevalo, že KSS obrázkom na svojom facebookovom profile oslavuje storočnicu existencie Komunistickej strany Československa. Vo svojom komentári tiež pripomína neúspešný pokus Generálnej prokuratúry o rozpustenie ĽSNS s tým, že v prípade KSS treba proces ich rozpustenia „dôsledne pripraviť a dotiahnuť do konca“.

Súčasná KSS existuje na Slovensku ako politický subjekt od roku 1992, v roku 2002 sa na štyri roky dostala aj do parlamentu, avšak v súčasnosti len prežíva na politickej scéne, minulý rok nedokázala nazbierať ani prostriedky na volebnú kauciu a parlamentných volieb sa prvýkrát od svojho vzniku nezúčastnila. Už aj predtým však boli jej volebné zisky v parlamentných voľbách po roku 2002 stále nižšie.

Otvárať po takmer 30 rokoch existencie tejto strany a v čase, kedy je jej relevancia najnižšia, otázku jej rozpustenia zaváňa uhorkovou sezónou.

To však nie je hlavný problém. Hajko spomína ustanovenia Trestného zákona zakazujúce spochybňovanie zločinov komunistického režimu, ako aj ustanovenia zákona o politických stranách, na základe ktorých možno rozpustiť politickú stranu.

Takéto a podobné ustanovenia sa dajú vykladať a aplikovať rôzne: od prísneho chápania až po veľmi benevolentné. Zoberme si príklad Ficovho stíhania za kritiku Mazurekovho odsúdenia. Podľa prokurátora Tomáša Honza sa mal Fico dopustiť trestného činu, podľa dvoch špeciálnych prokurátorov Dušana Kováčika a Daniela Lipšica nie. Ich prístup sa líšil práve v tom, ako prísne či benevolentne príslušné zákonné ustanovenia chápu a ako na ich základe postupujú.

To isté platí aj pre posudzovanie KSS. Generálna prokuratúra zjavne dosiaľ nedospela k názoru, že táto strana je súca na rozpustenie, teda nechápala zákonné dôvody pre rozpustenie tak prísne, aby sa pod ne KSS zmestila. To by chcel Hajko zmeniť a žiada ich sprísnené chápanie.

Takýto postup sa najmä konzervatívcom nemusí vyplatiť. Akurát v tomto čase čelí kresťanskodemokratická poslankyňa fínskeho parlamentu Päivi Räsänenová obžalobe od fínskej generálnej prokurátorky za údajné podnecovanie nenávisti voči homosexuálom. Dôvodom obžaloby je aj jej biblická kritika homosexuálnych skutkov.

Prísne alebo prísnejšie chápanie zákonných ustanovení, ktoré obmedzujú politické slobody občanov (a je jedno či slobodu prejavu alebo slobodu združovania), sa tak môže konzervatívcom ľahko vrátiť ako bumerang. Z hľadiska konzervatívcov by preto bolo rozumnejšie sa dôsledne prikláňať skôr k benevolentnejšiemu chápaniu.

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore