Mateusz Piskorski: poľský politický väzeň

Dňa 17. mája 2016 bol v Poľsku zatknutý Mateusz Piskorski, predseda poľskej politickej strany Zmiana. Piskorski bol zatknutý počas medzinárodnej akcie európskych tajných služieb pred summitom NATO vo Varšave, ktorý sa konal v júli 2016. V rámci tejto akcie sa európske tajné služby zaujímali o viacerých politikov a aktivistov, ktorí sa chystali protestovať proti summitu NATO.

Piskorski bol podozrivý zo špionáže v prospech Ruska. Denník SME (s odvolaním sa na poľské noviny Gazeta Wyborcza) 3. júna 2016 informoval, že poľská tajná služba ABW zhromaždila dôkazy, že ako Zmena, tak aj spolupracujúce zoskupenia v členských krajinách EÚ z bývalého sovietskeho bloku sú financované ruskými tajnými službami.

Piskorski je vo väzbe už dlhšie ako rok. 15. marca 2017 a opäť 11. mája 2017 rozhodol poľský súd o predĺžení väzby, ktorá bude trvať minimálne do augusta. Napriek dôkazom, ktoré tajná služba deklarovala už v máji 2016, za viac ako rok nebol Piskorski obžalovaný.

Strana Zmiana uviedla na svojej webstránke tieto závažné skutočnosti ohľadom Piskorského väzby (zdroj 1, zdroj 2):

  1. V oboch prípadoch sa o predĺžení Piskorského väzby rozhodovalo za zavretými dverami: verejnosť, novinári, ani samotný Piskorski neboli pripustení na pojednávania. Piskorski si mohol len vypočuť vyhlásenie rozhodnutia. Na druhom pojednávaní dokonca zástupcovia súdu odmietli dať vyjadrenie novinárovi nemeckého týždenníka Spiegel.
  2. Pred druhým pojednávaním Piskorského tím obhajcov súdu dodal 50 záruk od rôznych osôb. Záruky slúžia na to, aby mohol byť podozrivý stíhaný na slobode. Okrem iných sa za to, že Piskorski sa dostaví na pojednávania, zaručil poslanec poľského Sejmu Janusz Sanocki a lotyšská europoslankyňa Tatiania Żdanoka.
  3. Dve poľské vysoké školy vypracovali odborné posudky analyzujúce či činy, z ktorých je Piskorski podozrivý, možno pokladať za trestné činy. Obe dospeli k záveru, že Piskorského údajné konanie nevykazuje znaky trestných činov podľa poľského trestného zákona. Aj tieto posudky boli odovzdané súdu, avšak ten napriek nim odmietol Piskorského prepustiť či stíhať na slobode.

O týchto troch skutočnostiach informovala iba strana Zmiana na svojich webových stránkach. V prípade spomínaných posudkov vysokých škôl neuvádza, o aké školy išlo ani neposkytuje odkaz na analýzy. Mainstream o týchto skutočnostiach vôbec nepísal. Z dostupných informácií ich teda nemôžeme overiť a dávame ich na posúdenie čitateľom.

Zneužitie moci proti politickému protivníkovi

Či už sú skutočnosti uvádzané na stránke Zmiany pravdivé alebo nie, je fakt, že Piskorski je viac ako rok väznený bez súdneho procesu. Takéto počínanie nesie jasné znaky účelového zásahu proti politickým oponentom:

  1. Je namierený proti politikovi, predsedovi opozičnej strany, s postojmi, ktoré oponujú hlavnej línii vládnucej moci. Podľa Wikipédie sú hlavnými tézami Piskorského politiky de-amerikanizácia európskeho kontinentu a strategický posun Európy zo západu na východ (Európa od Lisabonu po Vladivostok).
  2. Piskorski bol zatknutý tesne pred plánovanými demonštráciami proti NATO, pričom bolo možné očakávať, že sa na nich bude výrazne organizačne podieľať. Jeho zatknutie okrem toho pôsobilo ako jasná výstraha odporcom NATO.
  3. Vo väzbe je držaný bez obžaloby viac ako rok. To výrazne oslabuje aktivity strany Zmiana a presadzovanie jej politických postojov.

Tieto argumenty platia bez ohľadu na to, či sa Piskorski skutočne dopustil činov, z ktorých je poľskou tajnou službou upodozrievaný. Pokiaľ sú dôkazy dostatočne silné, mal by byť súdený; pokiaľ nie, mal by byť prepustený alebo stíhaný na slobode. Držať ho za mrežami viac ako rok bez súdneho procesu je zneužitím štátnej moci.

Napriek týmto skutočnostiam sa Piskorski neuvádza ako politický väzeň v správach mimovládnych organizácií. Napr. Amnesty International v súhrnnej správe o ľudských právach vo svete ho v časti o Poľsku vôbec nespomína. Situácia je o to absurdnejšia, že sám Piskorski v minulosti pracoval ako novinár. Bol zamestnaný v poľskej pobočke americkej mainstreamovej televízie NBC.

Zdroj obrázka: Newsweek.pl

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore