Dno slovenského „liberalizmu“

Ten istý týždeň, v ktorý novinárka SME Soňa Jánošová absurdne prisúdila zodpovednosť za brutálne znásilnenie a usmrtenie Violy Macákovej aj konzervatívcom, sa niektorí slovenskí liberáli „vyznamenali“ opäť. Nepáči sa im, že Denník N vydal knižný rozhovor redaktora Karola Sudora s konzervatívcom Vladimírom Palkom.

Informácia o vydaní tejto knihy a jej prezentácii v bratislavskom Artfore na facebookovej stránke Denníka N narazila na hnev stoviek čitateľov tohto médiá. Niektorí, napríklad Rado Ondřejíček (známy ako Cynická obluda), vyhlásili, že na protest si zrušia predplatné. Časť komentujúcich vyhlasovala, že takým ľuďom ako Palko by sa vôbec nemal dávať priestor.

Pobúrenie príslušníkov liberálnej zložky slovenskej spoločnosti sa však neobmedzilo len na komentáre pod jedným statusom. Odrazilo sa tiež na Shooty-ho karikatúre a filipiku proti Palkovi a knihe rozhovorov s ním napísal tiež známy spisovateľ Michal Hvorecký. Dokázal v ňom toto pohoršenie prepojiť dokonca aj s tragickým prípadom Violy Macákovej.

Podľa informácií týždenníka .týždeň dostal po uverejnení ukážky z knihy jej spoluautor Karol Sudor výhražné správy a kníhkupectvá vraj rušia dohodnuté predstavovania tejto knihy.

Čo k tomu dodať? Cynik by asi povedal, že budovanie otvorenej, tolerantnej a liberálnej spoločnosti akosi zlyhalo tam, kde by to človek čakal najmenej. Nuž, pod lampou asi býva najväčšia tma.

Kde sa podelo to liberálne „aj keď s Tebou nesúhlasím, ale máš právo svoje názory šíriť“? Alebo aspoň „ak sa mi to nepáči, tak si to nekúpim, ale zakazovať to nebudem“? A na Masaryka s jeho „demokracia znamená diskusiu“ sa zabudlo? Ani nie mesiac po výročí vzniku československého štátu? A ani nie týždeň po 30. výročí nežnej revolúcie.

Je pritom hodné pozornosti, že takéto silné negatívne reakcie nevyvolalo to, že Denník N vydal po roku 2016 už dve knihy Radoslava Procházku. Toho, bez ktorého by súčasná vládna koalícia nevznikla. Ideologický nepriateľ budí však pri nemalej časti slovenských liberálov asi výrazne väčšie pohoršenie.

Celé to má však aj drobný pozitívny moment. Aspoň pre nás. Na Facebooku sme používali reklamu na našu stránku s heslom: „Bojujeme za pravdu a slobodu tam, kde jej liberáli a konšpirátori podkopávajú nohy.“ Mnohí ľudia nevedeli pochopiť, ako môžu liberáli podkopávať nohy slobode. Teraz im to môžeme ukázať ako krásny príklad. I keď pri tomto type liberálov sú potrebné úvodzovky.

Zdroj obrázka (FB Boris Burger)

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore