Matovičov Veľkonočný lockdown je zákernosť i fiasko zároveň. Spamätá sa konečne?

kolaps dopravy pred Veľkou nocou

Matovič si silou mocou vo vláde presadil, aby mali ľudia obmedzený pohyb nielen počas Veľkonočných sviatkov, ale dokonca skôr. S jeho nezmyselným cieľom víťaziť nad „hnusobou“ za akúkoľvek cenu. 

Všetci vieme, že Veľkonočná vnútorná migrácia má dve formy:

  1. Časť ľudí, ktorí napr. pracujú v krajskom meste a pochádzajú z vidieka, na Veľkonočné sviatky cestuje k rodine, aby s nimi strávila sviatky v podobe predĺženého víkendu. Zároveň ľudia z krajských miest zvyknú na Veľkonočné sviatky cestovať na svoje chaty/chalupy na predĺžený víkend tak ako po iné víkendy. 
  2. Počas jedného dňa – Veľkonočného pondelka – najmä na dedinách má stále časť ľudí tradíciu pobehať čo najviac rodiny, známych či susedov a ženy pooblievať či vyšibať. 

Koronavírus bez akýchkoľvek vládnych reštrikcií by tak či tak zmenil Veľkonočný pondelok na nepoznanie. Mnohé staré mamy by dali svojim synom či vnukom vedieť, aby ich tento rok nenavštívili alebo len za prísnych hygienických opatrení. Mnohé domy by šibačom neotvárali alebo len za prísnych hygienických opatrení. Mnohé skupiny šibačov by sa ani nevytvorili. 

Čo bolo tiež plne predvídateľné, je správanie prvej formy migrovania. Mnohí títo ľudia kvôli zastavenej ekonomike už vo svojom rodisku sú. A tí, čo nie, jednoducho vyrazia pred tým, ako začnú reštrikcie platiť. 

K tomu im dokonca Matovičova vláda dala netakticky jeden deň k dobru: utorok medzi rozhodnutím o reštrikciách a ich nadobudnutím účinnosti.

A to sa presne stalo. Ak bratislavské cesty sú počas zastavenej ekonomiky prázdne ako nikdy predtým, tak zrazu Bratislava zažila, aj v dôsledku dopravných nehôd, kvôli exodusu dopravný kolaps typický pre Veľkonočné sviatky. To, čomu chcel Matovič zabrániť, sa nepodarilo. 

Navyše na šesť dní ide zavrieť okresy. Ľudia, ktorí budú chcieť prekročiť autom hranice okresov, budú musieť vydokladovať, že tak robia kvôli práci, resp. inému dôvodu, ktorému sa priznáva výnimka. Kvôli tomu sa očakáva, že sa na rôznych miestach budú tvoriť kolóny. A podľa dopravných hlásení a reportáží ide o zdržania v desiatkach minút až hodinách. 

To je jedno veľké a zákerné poleno pod nohy všetkým, ktorí zhasínajúcej ekonomike pomáhajú aspoň trochu tlieť. 

Bude ľuďom, ktorí vycestovali na sviatky z mesta, nadávať Matovič do lúzrov či roznášačov smrti, ako to má vo zvyku alebo si konečne uvedomí, že preháňa a prizná si chybu?

Ak chcela vláda silou mocou zabrániť stretávaniu sa ľudí cez Veľkonočné sviatky, mali ošetriť jeden deň – Veľkonočný pondelok. Igor Matovič si ale presadil svoj vytúžený „blackout“, správne lockdown, v aspoň takejto vecne a časovo oklieštenej podobe. 

Dnes v období koronakrízy sú akékoľvek predpovede veľmi vrtkavé. Predsa len si jednu dovolím: ak premiér Matovič nezačne počúvať všetky spoločenské hlasy vrátane ekonómov a vo svojej posadnutosti poraziť „hnusobu“ bude pokračovať takýmto deštruktívnym spôsobom, vláda sa do pár mesiacov rozpadne. 

Lebo sa bude musieť rozpadnúť pre záchranu Slovenska nie pred koronavírusom, ale pred Igorom Matovičom.

Zdroj fotografie: Nový čas

Poznámka: tento článok predstavuje osobný názor autora, nemusí sa stotožňovať s názormi zvyšku redakcie Hrot.info.

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore