Ján Podmanický, navrhnutie Kičuru a nedôsledný konzervativizmus?

Poslanec Ján Podmanický, ktorý čerstvo odišiel z opozičnej strany SMER-SD, je prezentovaný ako dôrazne konzervatívny politik a sám sa takto aj deklaruje. Vzhľadom na postoje ním v minulosti navrhnutého kandidáta na ústavného sudcu Kajetána Kičuru je však na mieste otázka, či je vo svojom konzervativizme nedôsledný alebo v tomto prípade muselo hodnotové hľadisko ustúpiť politickému.

Podmanický patrí spolu s Mariánom Kérym medzi poslancov Smeru, ktorí pred týždňom ohlásili vznik tzv. platformy hodnotovej politiky, ktorá má združovať konzervatívnych poslancov. Na príslušnom tlačovom brífingu popri nich stáli poslanci Tomáš Taraba a Filip Kuffa zo strany KDŽP, ktorí boli zvolení na kandidátnej listine K-ĽSNS a sú dodnes súčasťou ich poslaneckého klubu.

Vznik platformy narazil na tvrdú kritiku z prostredia Smeru, najmä od Petra Pellegriniho a jemu blízkych ľudí, v reakcii načo Podmanický zložil všetky stranícke funkcie, vystúpil zo strany,  opustil aj poslanecký klub a momentálne pôsobí ako nezaradený poslanec. Pri svojom odchode zo strany označil expremiéra a potenciálneho nového predsedu Smeru Pellegriniho za liberála.

Jeho konzervativizmus, pre ktorý teraz mal podstúpiť verejnú politickú obetu, však nejde celkom dokopy s tým, že do parlamentnej voľby kandidátov na ústavných sudcov v roku 2019 navrhol vtedajšieho predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetána Kičuru (ktorý je dnes väzobne stíhaný pre podozrenia z korupčnej činnosti).

Kičura totiž na verejnom vypočúvaní 24. januára 2019 pred ústavnoprávnym výborom parlamentu prezentoval názor, že súčasný stav právnej úpravy umelého prerušenia tehotenstva podľa neho dostatočne chráni život nenarodeného dieťaťa, čo je v rozpore s konzervatívnym pohľadom na vec a aj s viacerými hlasovaniami samotného Podmanického.

Ústavný súd je navyše v hodnotových témach veľmi dôležitý a už aj v minulosti rozhodoval o otázke ústavnosti zákona o umelom prerušení tehotenstva. Preto prekvapuje, že Podmanický navrhol niekoho, s kým sa z konzervatívneho hľadiska v tak podstatnej veci nezhoduje.

Je teda Podmanický nedôsledný konzervatívec alebo u neho vtedy nad hodnotovým hľadiskom zvíťazilo politické hľadisko a snaha Smeru obsadiť ústavný súd jemu blízkymi sudcami na čele s Robertom Ficom?

Pred troma dňami sme sa ozvali Jánovi Podmanického, ktorý dostal priestor na vyjadrenie, avšak zatiaľ nám neodpovedal. Ak nám zašle svoje stanovisko, budeme o tom informovať.

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore