Izraelská štúdia: prirodzená imunita chráni proti delte lepšie ako Pfizer. Zohľadnia to naše diskriminačné opatrenia?

Vaxinátor (FB stránka propagujúca očkovanie) v sobotu zreferoval o izraelskej štúdii, ktorá dosť výrazne usmerní diskusiu o tom, či pred delta variantom chráni lepšie (Pfizer) vakcína alebo premorenie (pre úplnosť je potrebné dodať, že štúdia ešte neprešla recenzným konaním): „Izraelská štúdia s dátami z reálneho sveta však dnes hovorí jasne – prekonania infekcie ponúka lepšiu imunitu proti Delte ako mRNA vakcína od Pfizeru.

Ochrana je podľa štúdie lepšia v celom spektre – ochrana pred infekciou, symptómami až po ťažký priebeh a hospitalizáciami. Zdá sa, že COVID-19 je jedno z ďalších ochorení, kde prirodzená infekcia pripraví organizmus na budúci stret lepšie ako vakcína. Nie je na tom nič prekvapivé a v skutočnosti je to dobrá správa, pretože to znamená, že obrovské množstvo ľudí má imunitu aj bez vakcíny.

Izraelské dáta ďalej naznačujú približne 27x vyššiu pravdepodobnosť na rozvinutie symptómov a 8x vyššiu šancu na hospitalizáciu – v porovnaní s nevakcínovanými ľuďmi s prekonanou infekciou.“

Upraví Mikas teraz svoje vyhlášky a budú to premorení, ktorí budú môcť slobodne cestovať a tí s Pfizerom pôjdu do povinnej karantény? Lebo logika veci si to akosi pýta. Upraví sa tiež covid automat?

Dočkajú sa premorení, ktorí sú nezmyselne diskriminovaní, od vládnych politikov aspoň jednoduchého prepáčte alebo v tomto šialenstve sa bude pokračovať naďalej?

Zistenia z izraelských dát prinášajú zároveň aj jednu skladačku do odpovede na otázku, prečo sa u nás nástup delta vlny záhadne oneskoruje v porovnaní s vyslovovanými predpokladmi. Sme premorení zjavne viac, ako si myslíme a funguje to lepšie ako Pfizer. Žeby aj lepšie ako iné vakcíny?

Týmto netvrdíme, že ľudia majú preferovať nakazenie sa vírusom pred vakcínou a rizikoví už vôbec nie. Týmto poukazujeme na to, že diskriminovať doteraz premorených je mimoriadne absurdné, šikanózne a nie je možné, aby také opatrenia zo strany štátu mohli byť v súlade s ústavou.

Tiež netvrdíme, že premorení majú mať pri protiepidemických opatreniach na základe danej štúdie teraz najvyššie výsady na úkor všetkých ostatných.

Stále platí, že ľudia majú mať ponechané slobody a štát sa má postarať najmä o to, aby mal každý správne informácie (pre koho je covid nebezpečný a ako mu účinne predchádzať). Je na každom, ako sa k tomu postaví a spoľahlivo vieme, že vyhlášky, plošné testovania ani nič podobné šíreniu vírusu medzi ľuďmi, ktorí chcú žiť čo najnormálnejšie, ich nakazeniu sa nezabránia.

Zdroj obrázku: Science

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore