Blbec.online nevie zdôvodniť svoje nálepky a názorových oponentov označuje za „terče“

Blbec.online nás neopodstatnene monitoruje ako „blbcov“ a „konšpirátorov“. Na naše argumenty nereaguje. Aj keď je blbec.online podľa hlavného prúdu seriózny portál monitorujúci „konšpiračné“ stránky, treba byť pri posudzovaní jeho nálepiek opatrný, lebo môžu byť zavádzajúce či vyslovene nepravdivé.

Aktualizované 28.4.2020 o 16:00. Doplnené informácie o reakcii blbec.online na publikovanie tohto článku.

Čo je blbec.online

Blbec.online vznikol v roku 2017. Vedie zoznam stránok, u ktorých jeho autori majú „pochybnosti o ich dôveryhodnosti a kvalite obsahu“.

Jeho hlavnou súčasťou je „zoznam blbcov“, kde sa momentálne nachádza 1121 „blbcov“. Zatiaľ ide iba o facebookové stránky.

Rozdelení sú do kategórií: náckovia, konšpirátori, putinofili, šarlatánstvo, komunisti, alt right, podvodníci, sekty a kulty.

Zdá sa však, že kategória „podvodníci“ je tam len symbolicky: ku dňu písania článku obsahuje len 7 „blbcov“. Podobne kategória „sekty a kulty“ obsahuje iba jedného „blbca“: Slovenský dohovor za rodinu.

Gro pozornosti sa teda orientuje na stránky, ktoré šíria iné politické postoje ako hlavný prúd.

Blbec.online o monitorovaných „blbcoch“ ukladá do databázy verejne dostupné informácie z Facebooku: počet fanúšikov, statusy, ale aj komentáre vrátane zmazaného obsahu.

Za príplatok poskytuje aj iné služby pre registrovaných používateľov, napr. privátny monitoring (možnosť monitorovať stránku, ktorá nie je v zozname „blbcov“) alebo sledované slová (používateľ si zadá sledované slovo a je notifikovaný, pokiaľ ho niekto na Facebooku spomenie).

Ku dňu písania tohto článku má blbec.online 2 987 registrovaných používateľov. Na Facebooku má 4 917 lajkov. Na portáli Patreon ho podporuje 106 pravidelných prispievateľov, ktorí dokopy poskytujú 556 amerických dolárov mesačne.

Blbec.online uvádza, že v tíme má okolo 15 ľudí, ktorí svoju prácu robia dobrovoľnícky a bez nároku na honorár. Všetci členovia tímu sú anonymní.

V hlavnom prúde je blbec.online vnímaný ako seriózny portál

Médiá hlavného prúdu o portáli blbec.online opakovane informovali v pozitívnom duchu:

  • Denník N informoval o vzniku portálu a dal priestor na prezentáciu jeho autorovi (opäť tu);
  • Techbox.sk (súčasť webu Denníka N) portál blbec.online vyslovene odporúča;
  • na údaje portálu sa odvolávali Denník N, Aktuality aj SME (opäť) (pre objektivitu je potrebné povedať, že väčšinou preberali údaje o interaktivite príspevkov, ktoré blbec.online monitoruje);
  • SME prinieslo s hlavným programátorom projektu rozhovor, kde okrem iného povedal, že:
    • pracuje „často s mimovládkami“, hoci ich nešpecifikoval;
    • kontaktnou osobou pre tím blbec.online je Juraj Smatana;
    • „Spolupracujem s ministerstvom vnútra. Nie je to však nič špeciálne.“
  • z údajov blbec.online vychádzal aj známy „antikonšpiračný“ bloger Jakub Goda;
  • o projekte informoval aj portál manipulatori.cz;
  • pochvalne o blbec.online na svojej FB stránke písal aj postebellum.sk;
  • o aktivitách projektu informoval aj portál omediach.com;
  • v pozitívnom duchu o projekte písal aj portál infosecurity.sk;
  • politické mimovládky Inštitút strategických politík (Stratpol) (platený aj slovenskou vládou, americkou vládou a NATO) a Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku (SSPI) (na stránke neuvádza financovanie, ale medzi partnermi má uvedené NATO, americkú ambasádu a ministerstvá zahraničia a spravodlivosti SR) spolu s portálom blbec.online vypracovali analýzu facebookovej komunikácie prezidentských kandidátov pred voľbami v roku 2019.

V médiách hlavného prúdu sme nenašli žiadne kritické vyjadrenie na adresu portálu blbec.online.

Aké sú kritériá na „blbcov“?

Zoznam stránok na blbec.online „zostavuje a priebežne dopĺňa kolektív odborníkov a aktivistov, ktorí sa dlhodobo venujú monitorovaniu dezinformačných a pochybných zdrojov na Facebooku a internete“.

Inde sú označovaní aj ako „nezávislí odborníci“. Žiadni však nie sú konkrétne menovaní.

K času písania tohto článku blbec.online uvádza, že monitoruje stránky, „ktoré podľa nášho tímu spĺňajú minimálne jeden z týchto bodov“ (body uvádzame skrátene, body v plnom znení možno nájsť na stránke projektu):

  • stránka obsahuje materiály podvodného a šarlatánskeho charakteru ako napríklad zázračná liečba, kúzelné preparáty;
  • stránka obsahuje klamlivé a dezinformačné správy, lživá propaganda, čiže tvrdenia, ktoré sú v rozpore s faktami;
  • stránka obsahuje „konšpiračné teórie a ‚bludy‘, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia“;
  • stránka obsahuje vulgarizmy, výzvy k násiliu, extrémistický obsah, šírenie poplašných správ, agresívne osobné útoky, hanobenie menšín, rás či národností;
  • stránka nerešpektuje základné zásady novinárskej etiky: neuverejňuje opravné správy, ponecháva dostupné a neopravené správy, ktoré sa objektívne ukázali ako nepravdivé;
  • stránka nemá jasného vlastníka a autorov (ochrana zdrojov a možnosť pseudonymov sa rešpektuje), stránka neuverejňuje prípadné reakcie dotknutej strany;
  • stránka blokuje kritické komentáre a manipuluje diskusiu;
  • stránka ponecháva v diskusii príspevky, ktoré sú problematické v zmysle vyššie uvedených kritérií.

Dvojitý meter

Je zrejmé, že mnoho stránok monitorovaných na blbec.online je naozaj často nehodnoverných. Dochádza tu ale aj k zjavnému dvojitému metru.

Napr. medzi „blbcami“ nie je monitorovaná stránka Zomri, ktorá celkom zjavne spĺňa nimi stanovené kritériá: obsahuje vulgarizmy (príklad, príklad, príklad, príklad) alebo agresívne osobné útoky (príklady). Nemá taktiež jasných vlastníkov a autorov.

Paradoxné je, že násilie je zobrazené aj na oficiálnom kanáli blbec.online na Patreone. Zobrazuje dve postavičky, ako bijú tretiu s hákovým krížom na tričku, čo indikuje politicky motivované násilie.

Na facebookovej stránke blbec.online je hneď na titulke dostupné celé video, z ktorého je vyššie uvedený obrázok. Okrem iného znázorňuje násilie aj voči adolescentovi šikanujúcemu mladšieho chlapca, radikálnemu (zrejme) kresťanovi držiacemu transparent „Boh nenávidí homosexuálov“ či pánovi, ktorý silnejšie potiahne psa za vôdzku. Vo všetkých prípadoch útočníci napadnutého zbijú a následne opľujú.

„Výzvy k násiliu“ sú práve jedno z kritérií, na základe ktorých blbec.online blbcov rozlišuje. Portál blbec.online rovnako nemá jasných vlastníkov a autorov.

Násilné video z facebookovej stránky blbec.online.Video vyobrazujúce politicky motivované násilie na facebookovej stránke blbec.online. Zdroj: Facebook blbec.online

Násilné video z facebookovej stránky blbec.online.To isté video vyobrazuje násilie aj voči pánovi, ktorý silnejšie potiahne psa za vôdzku. Zdroj: Facebook blbec.online

Na naše výhrady a argumenty blbec.online vôbec nereagoval

Na druhej strane blbec.online monitoruje aj stránky, ktoré jeho kritériá nespĺňajú.

Prvým príkladom je náš portál. V apríli tohto roku sme boli upozornení na to, že sme monitorovaní na portáli blbec.online ako „blbci“ v kategórii „konšpirátori“.

Keďže nespĺňame ani jedno z uvedených kritérií, napísali sme administrátorom blbec.online mail, ktorý uvádzame v plnom znení:

Dobrý deň,

boli sme upozornení, že na Vašom zozname „blbcov“ sa nachádza aj náš portál hrot.info, konkrétne v kategórii Konšpirátori.

Hrot je spravodajský portál, ktorý sa venuje politickému a spoločenskému dianiu prevažne z iného pohľadu, než aký prevažuje v hlavnom prúde. Zaoberáme sa manipuláciami v médiách (hlavnoprúdových aj alternatívnych), obmedzovaním slobody prejavu či vplyvom oligarchov na občiansku spoločnosť a politiku.

V článkoch uvádzame zdroje tvrdení. Neuvádzame neprimerané zovšeobecnenia. Apelujeme na ľudský prístup a racionálnu vecnú diskusiu bez zbytočných emócií. Ak uvádzame predpoklady či špekulácie, jasne ich označujeme.

V prípade, že sa na našom portáli uvedie chybné tvrdenie, uskutočníme nápravu. Na takéto nápravy vyslovene vyzývame.

Z týchto dôvodov sme presvedčení, že na Váš zoznam nepatríme, ale sme serióznym portálom, na ktorý sa čitatelia môžu spoľahnúť.

S ohľadom na tieto dôvody Vás chceme poprosiť o vysvetlenie, prečo sme boli zaradení na Váš portál a do kategórie „Konšpirátori“ a zároveň vyzvať na seriózne prehodnotenie tohto kroku.

Pekný deň želáme

Redakcia hrot.info

Náš mail bol poslaný 15. augusta. Za viac ako tri týždne teda administrátori portálu na predmetný mail vôbec neodpovedali.

Paradoxné pritom je, že hlavný programátor projektu v rozhovore pre SME kritizoval politikov ako Tomio Okamura či Ľuboš Blaha tým, že nie sú „mentálne ani rétoricky vybavení na to, aby čelili kritike svojich oponentov“ a „nedokážu konštruktívne reagovať“. Podobného správania sa však dopúšťa sám blbec.online.

Reakcia blbec.online na náš článok: Nediskutujem! Ste naše terče! S terčom sa nerozpráva! 

Pár dní po vyjdení tohto článku naň blbec.online reagoval facebookovými príspevkami. V prvom nás nazval „blbečkami z hrot.info“, no vecne na naše tvrdenia nereagoval.

V druhom označil svojich názorových oponentov za terče:

„ Nebudeme slušní voči náckom, konšpirátorom, komunistom a dalšej bande. Ani na internetoch, ani na ulici. Nikdy!

Kde beriete tú drzosť, keď si myslíte, že sa s vami bude niekto z nás rozprávať? Nebodaj slušne?! Robíte si srandu?! Ste naše terče! S terčom sa nerozpráva!“

Nie sme jediní

Podobné skúsenosti ako my má facebooková stránka Naturalizmus. Na zoznam „blbcov“ bola zaradená už v decembri 2018 ako „konšpirátori“. Stránka sa voči zaradeniu ohradila mailom, pričom admin blbec.online aspoň odpovedal.

Ako dôvody uviedol: „na Vašej stránke som našiel okrem propagácie šarlatánsta (autizmus môže byť spustený očkovaním), nenápadným podnecovaním k rasovej nenávisti (posty o rómoch a ich kriminalite) Alebo dokonca relativizáciu ľudských práv a dohovoru OSN“.

Ohľadom toho, ako presne prebiehala komunikácia potom, sme oslovili aj stránku Naturalizmus, aj blbec.online na Facebooku (keďže v príspevku stránky Naturalizmus to nebolo jasne uvedené).

Administrátor stránky Naturalizmus nám napísal, že blbec.online neuviedol žiadne konkrétne príspevky ani citáty, kde sa mali dané problematické pasáže nachádzať. Tvrdil aj, že v ďalšom maili administrátora blbec.online na to vyzval, odpoveď však nedostal.

Zo stránky blbec.online nám odpísali len „díky, s takýmito "médiami" nekomunikujeme“ a poukázali na to, že našu stránku už evidujú ako „blbca“.

Zaradenie stránky Naturalizmus medzi „konšpirátorov“ je o to absurdnejšie, že autor stránky Naturalizmus sa voči konšpirativizmu otvorene vymedzuje, keď píše:

  • „Naturalizmus je nová politická paradigma vymedzujúca sa voči súčasným dvom hlavným postfaktualizmom: emotivizmu (‚slniečkárstvo‘) a konšpiračným teóriám.“
  • „Konšpirátori prostredníctvom povyšovania dojmov či indícií nad fakty a následného implikačného reťazenia pochybných premís prinášajú vo svojich výstupoch niekedy až monštruózne absurdnosti (chemtrails, reptiliáni ap.).“

Neskôr admin FB stránky Naturalizmus otestoval, či sú admini blbec.online konzistentní.

Poukázal na facebookové profily, kde sa vyskytli informácie, ktoré skutočne propagovali zdobrovoľnenie povinného očkovania a poukazovali na škodlivosť vakcín, lebo môžu v niektorých prípadoch ohroziť zdravie a navrhol ich označenie za blbcov.

Admini portálu blbec.online návrh zamietli, hoci uznali, že „dobrovoľné očkovanie je samozrejme blbosť“.

Záver

Je nepochybné, že na internete sa nachádza veľké množstvo pochybných zdrojov a stránok, ktoré môžu používateľov svojím obsahom klamať a zavádzať.

Odpoveďou na túto skutočnosť by mali byť objektívne médiá hlavného prúdu, ktoré budú uvádzať rôzne pohľady na politiku a spoločnosť a umožnia slobodnú, kritickú diskusiu.

Keďže toto sa v hlavnom prúde prakticky vôbec nedeje, odpoveďou sú „alternatívne“ médiá, ktoré prichádzajú vo veľmi rôznej kvalite: od úplne neserióznych, cez čiastočne seriózne až po úplne seriózne.

Pokiaľ by sa hlavný mediálny prúd správal podľa svojich deklarovaných štandardov objektivity a plurality, neseriózne alternatívne médiá by boli skôr okrajovým fenoménom.

Keďže však hlavný prúd často uvádza jednostranné pohľady, veľká časť spoločnosti hľadá aj iný pohľad na vec, a preto sú „alternatívne médiá“ masovým fenoménom.

Odpoveďou zo strany hlavného prúdu však nie je zahrnutie širšieho spektra názorov, ale vytváranie zoznamov „blbcov“, „konšpiračných“ či inak pochybných médií.

Ako však ukazuje aj náš príklad, autori stránky blbec.online zrejme nerozlišujú medzi serióznymi a neserióznymi zdrojmi. Zdá sa, že všetkých kritikov názorového zamerania médií hlavného prúdu hádžu do jedného vreca ako „blbcov“.

Tým sú využiteľní ako účelový diskreditačný nástroj, ktorý svojou selekciou legitimizuje jednostrannosti a zjednodušenia hlavného prúdu.

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore