Manipulovala americká CNN spravodajstvo v prospech Bidena?

Kontroverzná americká mimovládka Veritas Institute zverejnila video, ktoré má zobrazovať technického riaditeľa známej americkej televízie CNN Charlesa Chestera. Vo videu sa hovorí o tom, ako CNN zámerne napomáhala „dostať Trumpa preč“ a cielene budovala pozitívny imidž pre Bidena manipulatívnou selekciou správ. Video vyvoláva závažné otázky, ale k jeho posudzovaniu treba pristupovať kriticky.

Video vzniklo počas niekoľkých stretnutí inkognito reportérok Veritasu s Chesterom. Zdá sa, že išlo o fingované rande, na ktorom reportérky vystupovali ako záujemkyne o romantický kontakt, no v skutočnosti ho natáčali skrytou kamerou. Práve takéto metódy práce charakterizujú Project Veritas.

Video treba vnímať s kritickým odstupom

Pri posudzovaní videa treba byť opatrný z viacerých dôvodov:

  1. Video je značne zostrihané. Nižšie uvedené vety síce padli, avšak nepoznáme ich presný kontext. Pri viacerých z nich si však ťažko predstaviť taký, v rámci ktorého by dané správanie bolo v súlade s profesionálnou žurnalistickou etikou.
  2. Ide o materiál, ktorého vznik, zverejnenie a prezentácia sú celkom zjavne politicky motivované. Project Veritas sa zameriava hlavne na kritiku liberálov. Na svojej stránke financovanie nezverejňuje, no jeho kritici hovoria o finančnom prepojení s konzervatívnymi oligarchami vrátane Donalda Trumpa.
  3. Metóda, na základe ktorej boli zábery získané, je značne neetická a videá boli takmer určite zverejnené bez Chesterovho súhlasu. Hoci treba povedať, že používanie takýchto techník umožňuje aj etický kódex Slovenského syndikátu novinárov. Nejde však len o morálku, ale metóda mohla ovplyvniť aj presnosť tvrdení. Z videa to vyzerá, že reportérky Veritasu vystupovali ako mladé ženy s progresívnym svetonázorom a potenciálnym romantickým záujmom o Chestera. Ten sa ich mohol snažiť ohúriť a svoje vyjadrenia preháňať.
  4. Nepodarilo sa nám taktiež zistiť, či v CNN skutočne pracuje nejaký Charles Chester a či je na videu zobrazený práve on. Na stránke CNN sme ho nenašli, čo je však pochopiteľné, keďže nemá ísť o novinára, ale technického pracovníka. Spýtali sme sa na to aj CNN. O ich prípadnú odpoveď článok doplníme. Project Veritas zverejnil jeho údajný profil na profesnej sociálnej sieti LinkedIn, ktorý je ale už zmazaný. Na druhej strane, je len málo pravdepodobné, že by si vo Veritase takúto skutočnosť úplne vymysleli, keďže takéto klamstvo by sa dalo ľahko vyvrátiť. Preto ďalej predpokladáme, že osoba na videu je skutočne Charles Chester.

Reakciu CNN na video sa nám nájsť nepodarilo. CNN sme oslovili a dali im priestor vyjadriť sa. O ich prípadnú reakciu budeme článok aktualizovať.

Vedomí si týchto výhrad si zhrňme obsah videa.

Obsah videa

Na videu Chester opakovane hovorí o tom, ako CNN zámerne usilovala o podporenie Bidena a zosmiešňovanie Trumpa.

Ohľadom Bidena spomína, ako ho prezentovali v štýlových slnečných okuliaroch („aviator shades“) a sústavne ukazovali zábery, ako behá, aby zdôraznili jeho zdravie a vykreslili dojem „mladistvého starca“.

Keď Trump zakopol na schodoch, CNN tomu venovala väčšiu pozornosť. Keď sa podobný prešľap odohral Bidenovi, informovali o tom len stručne („povieš o tom krátko, nespravíš z toho príbeh“).

Keď sa Trumpovi pri istej príležitosti triasla ruka, CNN podľa Chestera zavolalo zdravotníkov, ktorí hovorili o tom, že je neurologicky poškodený a neschopný („losing it“, „unfit“). Chester hovorí, že to bolo „všetko špekulácia“. „Vytvárali sme príbeh, o ktorom sme nič nevedeli. Myslím, že to je propaganda.“

Inde vo videu Chester otvorene hovorí, že „naším cieľom bolo dostať Trumpa z úradu“ či že „dostali sme Trumpa preč (...) keby nebolo CNN, nie som si istý, či by Trump voľby prehral“.

Ďalej Chester hovorí, že ďalším cieľom CNN bude „zvyšovanie povedomia o klimatickej zmene“. Reportérka Veritas sa pýta, ako to bude vyzerať. Chester hovorí, že nevie, ale asi pôjde o „neustále ukazovanie videí ubúdajúceho ľadu, otepľujúceho sa počasia a dôsledkov na ekonomiku“. 

Reportérka Veritas sa ďalej pýta, kto o tom rozhoduje. Chester odpovedá, že riaditeľ stanice Zucker, čím myslí zjavne šéfa CNN, Jeffa Zuckera. Reportérka Veritas sa pýta, či v tom bude veľa strachu. Chester potvrdzuje: „Áno. Strach predáva.“ Na inom mieste videa Chester uvádza, že CNN bude túto tému „tlačiť“.

Zhodnotenie

Pri posudzovaní videa treba byť opatrný hlavne pre množstvo strihov a chýbajúci kontext. Od Veritasu by bolo, samozrejme, seriózne sprístupniť verejnosti aj celý záznam spolu s bližšími informáciami o tom, ako vznikol. Či aspoň predmetných pasáží, keďže ostatné sa môžu týkať súkromných vecí, ktoré je nepatričné zverejňovať.

Veritas však vo svojich pravidlách uvádza, že nezostrihané videá zverejňuje len výnimočne, čo je samo o sebe podozrivé.

V hlavnoprúdových médiách by zase zverejnenie videa malo iniciovať vážne otázky a viesť k prešetreniu týchto udalostí. Ak je video zmanipulované alebo sú v ňom uvedené nepravdivé tvrdenia, treba uviesť, v čom konkrétne. 

Video v stručnosti prezentuje gro manipulatívnych praktík, z ktorých sú často obviňované hlavnoprúdové médiá: pretláčanie progresivizmu, zamieňanie novinárskej profesie za politický aktivizmus, prezentácia subjektívnych názorov ako hodnoverných záverov autorít či účelová selekcia obrázkov a videí.

O takýchto praktikách mnohí tušia a do veľkej miery sa dajú aj demonštrovať analýzou výstupu médií. Ak však človek priamo pracujúci pre médium otvorene povie, že ide o úmysel, dôveryhodnosť hlavného prúdu to spochybní ešte viac.

Zdroj obrázku: Project Veritas

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore