Ďalšia politická metamorfóza Alojza Hlinu?

Pred niekoľkými dňami sme informovali o návrhu z dielne ministra školstva Branislava Gröhlinga, ktorým sa má dosiahnuť to, aby školy pri vydávaní spätných potvrdení o dosiahnutí vzdelania uvádzali nie skutočné pohlavie žiaka, ktorý vtedy školu absolvoval, ale „zmenené“ pohlavie daného človeka, ak teda si pohlavie „zmenil“. Uviedli sme aj argumenty, prečo tento návrh nie je dobrý.

Pre niekoho možno prekvapivo sa tohto Grölingovho návrhu o pár dní nato zastal bývalý predseda Kresťanskodemokratického hnutia Alojz Hlina. Jeho argumentácia je pritom zmesou manipulácií, demagógie a odbáčania od témy. Tiež z nej cítiť aj to, že sa dodnes celkom nevyrovnal s tým, že ho mimo parlamentu poslali aj voliči, ktorí nakoniec volili politikov Kresťanskej únie na kandidátke OĽaNO.

Hlina celý problém stavia tak, ako keby túto tému otvárali konzervatívni poslanci okolo Vašečku, a následne ich kritizuje, prečo radšej neriešia iné a dôležitejšie veci. Pravda je však taká, že tému otvára saskársky minister a Vašečka a ďalší iba reagujú.

Ďalej tvrdí, že tu ide o traumatizáciu osôb, ktoré podstupujú „zmenu“ pohlavia, a montovanie sa do spální takýchto ľudí. To by však znamenalo, že ich traumatizuje a montuje sa im do spální platný právny stav, ktorý chcú Vašečka a spol. zachovať. Argumentačne mimo tému je aj spájanie tejto témy so zmenou mena či s faktom, že niektoré ženy si neprechyľujú priezviská či po uzavretí manželstva si nechajú dievčenské priezvisko. Seriózne výhrady voči Grölingovmu návrhu pritom úplne prehliada.

Toto všetko by zrejme nestálo za pozornosť, politici a expolitici argumentujú predsa veľmi často chabo a mnohí z nich sa neštítia vo svojich verejných výstupoch používať hrubé manipulácie. Ale pretože ide o Hlinu, môže ísť o signál jeho (ďalšej) politickej metamorfózy.

Hlinovmu politickému metaportrétu sme sa venovali nedlho po parlamentných voľbách minulý rok. Uviedli sme v ňom aj toto:

„Jeho snaha pôsobiť za každú cenu umiernene a konštruktívne v očiach liberálnejších médií či voličov, ktorí však KDH nakoniec nevolili (prečo by aj), mala ten dôsledok, že Hlinovo KDH politicky útočilo hlavne na tých politikov či aktivistov, ktorých vnímalo ako príliš konzervatívnych vrátane niekdajších kdhákov ako Záborskej či Krajniaka, a fakticky sa vyhýbalo hodnotovým a argumentačným sporom s prirodzenými politickými súpermi z liberálnej časti politického spektra.“

Dnes sa z jeho dlhodobej facebookovej aktivity zdá, že Hlina chce ostať v politike a aj tento jeho status naznačuje, že tentokrát asi zakotví v menej konzervatívne vyhradených vodách, ako ostatne v KDH.

Od politika, ktorý v máji 2016, kedy ohlasoval kandidatúru na predsedu KDH, na tlačovej konferencii vyhlásil, že „podľa mňa je normálne, že v spálni spí muž so ženou“ (každý sa môže zamyslieť, či toto bolo alebo nebolo montovanie sa do spální na účely predmetného Hlinovho statusu), to bude asi pozoruhodný politický premet. Nota bene, aj takíto ľudia sa v politike pohybujú.

Zdroj obrázka

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore