Čo pre Fica Soros, to pre Sorosom stvorené mimovládky Fico? Aktuality nereagujú na vecnú kritiku

Na výročie vraždy Jána Kuciaka Aktuality.sk zverejnili až tri rozhovory s poprednými predstaviteľmi občianskeho sektora (Juraj Šeliga, Ján Orlovský, Michal Vašečka). Boli značne jednostranné a objavilo sa v nich viacero nepresných, či až zavádzajúcich tvrdení. Redakcii Aktuality.sk som preto poslal text s odkazmi na konkrétne zdroje, kde som tieto tvrdenia uviedol na pravú mieru a navrhol som jeho publikáciu v rubrike Politická aréna, určenej práve na takéto polemiky. Redakcia vôbec nereagovala, preto som oslovil SME a neskôr Pravdu, ktoré však rovnako neodpovedali. Preto text s drobnými štylistickými úpravami zverejňujem tu.

Leitmotívom všetkých troch rozhovorov bolo „prečo si tí hlúpi ľudia stále myslia, že tu všetko ovláda Soros, keď on tu predsa nič neplatí a my s ním nemáme nič spoločné“. Odpoveď bola, zhruba povedané, „lebo Fico“. Doslova, od Michala Vašečku, „Prečo Fico sorosuje? Je to primitívny útok na nekritických ľudí“.

Ukážme si teraz niekoľko pochybných tvrdení a uveďme si ich na pravú mieru.

„Nepriama podpora“ alebo hlavný sponzor?

Juraj Šeliga sa vyjadril, že organizátori iniciatívy Za slušné Slovensko síce počas protestov od Sorosa žiadne peniaze neprijali, ale po upresňujúcej otázke dodal, že niektorí organizátori „robili v neziskovej organizácii, ktorú nepriamo mohla podporiť Open Society Foundations“. A že vraj „nevie presne, v akých neziskovkách robili naši organizátori“.

Juraj Šeliga by si tu mohol osviežiť pamäť. Ešte v čase prvých protestov spolupracoval (externe) s VIA IURIS, čo aj v rozhovore spomína. Keď si pozrieme výročky VIA IURIS, Open Society Foundations bola a v súčasnosti aj je najväčším uvedeným darcom. Napr. v rokoch 2017 (23 % celkových príjmov), 2016 (21 %), 2015 (26 %) a 2013 (36 %).

Kto si chce zopakovať, aké rôzne zo zahraničia financované subjekty financovali a financujú slovenský „občiansky sektor“, odporúčam poprezerať výročné správy VIA IURIS. Nechýba Pontis, Ekopolis, Veľvyslanectvo USA, Education for Democracy Foundation, International Visegrad Fund a ďalší. V starších má významné miesto aj Trust pre strednú a východnú Európu, ktorý založili veľké americké nadácie, jedna z nich bola práve Sorosova OSF. Trust fungoval do roku 2012/2013.

Nešlo teda o „nepriamu podporu“ od Sorosa. OSF je v zozname finančných partnerov VIA IURIS na prvom mieste.

Pre objektivitu je však potrebné povedať, že spolupráca Juraja Šeligu s VIA IURIS trvala len dva mesiaca. Šeliga však nie je jediný z organizátorov Za slušné Slovensko, kto sa v sektore politických mimovládok angažoval. Podobné prepojenia organizátorov protestov a rečníkov som podrobne rozobral v analýze Za slušné Slovensko po roku.

Zahraničné financie zohrali kľúčovú úlohu pri rozvoji „občianskeho sektora“

Dôležitý je aj spôsob, akým Sorosove a iné zahraničné peniaze formovali sektor politických mimovládok na Slovensku. Po dve desaťročia boli občianske organizácie ako Nadácia otvorenej spoločnosti, Ekopolis, Pontis, Centrum pre filantropiu, MESA10 a ďalšie odkázané v rozhodujúcej miere na zahraničné financie. S tým zároveň sa do nich vpečaťoval hodnotový obsah definovaný týmito sponzormi, ktorý sa prejavoval v zakladajúcich dokumentoch, témach grantov, atď.

Za ten čas sa tieto mimovládky etablovali ako sústava organizácií, iniciatív a osobností, aktívnych v médiách, spoločenskom a ekonomickom živote, dostávali know-how a utvárali si kontakty na podnikateľské, mediálne, vedecké a politické elity. Z toho vznikol „občiansky sektor“, ktorý dnes už žije vlastným životom, avšak bez podpory zo zahraničia by bol nepomerne slabší, ak by vôbec existoval.

Aj v súčasnosti žije prevažne z grantovej podpory a darov od korporácií – príspevky od fyzických osôb zabezpečujú len okolo 10 – 15 % jeho príjmov (na podrobnejších štatistikách pracujeme).

Soros už posiela len málo, ale OSF je stále Sorosova

Sociológ Michal Vašečka je členom správnej rady Karpatskej nadácie, ktorá od roku 2008 prijala od NOS v prepočte viac ako 80 000 eur. V rozhovore sa vyjadril, že „má informácie, že George Soros na Slovensku momentálne nič nefinancuje“.

Ak si však pozrieme len poslednú výročnú správu slovenskej Nadácie otvorenej spoločnosti, za rok 2017 tam figuruje dar od Open Society Foundations London vo výške 14 583,53 €. Táto má na svojej stránke uvedeného Georga Sorosa ako zakladateľa/riaditeľa.

Je pravda, že tento dar tvorí pre NOS len necelé 2 % príjmov. Ešte v roku 2012 však príjmy slovenskej NOS boli tvorené z viac ako 89 % príspevkami OSF, v roku 2011 to bolo 87 %, v roku 2010 58 % (v ten rok sa objavil aj veľký grant z nórskych fondov), atď. Počnúc rokom 2013 sú už najväčším prispievateľom nórske fondy, resp. európske peniaze. V tom roku sa osamostatnila aj formálne.

Dnes už teda priamo Sorosove nadácie na Slovensko posielajú minimum peňazí. Nie je to totiž už potrebné. Politické mimovládky, ktoré sa tu v 90. rokoch a po roku 2000 rozbehli hlavne za peniaze Sorosa a iných západných oligarchov, sú už etablované. Podarilo sa značnú časť ich financovania prehodiť na európske fondy a príspevky 2 % z korporácií, často slovenských pobočiek nadnárodných gigantov.

OSF však možno právom nazývať Sorosovou nadáciou aj dnes. George Soros ju založil, rozšíril do desiatok krajín, vpečatil jej svoju filozofiu – koncept otvorenej spoločnosti, ku ktorej sa doteraz hlási. V porovnaní s časmi, kedy jej slovenskú pobočku Soros väčšinovo financoval, sa jej ideové smerovanie nezmenilo a voči svojmu zakladateľovi si zachováva rovnako nekritický prístup. Netreba nič mystifikovať. Soros je stále jej ideovým otcom.

Nadácia otvorenej spoločnosti je bez pochýb politická mimovládka

Šéf Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský sa zase vyjadril, že „nepôsobíme ako politická nadácia“. Povedal tiež, že aj keby ich Soros podporoval (čo, ako vidíme, je aj pravda), tak by na tom nebolo „nič“.

Soros je prostredníctvom svojich nadácií dlhé roky tvrdým lobistom za isté politické agendy, napr. podpora multikulturalizmu, imigrácie, potratov, LGBT požiadaviek. Väčšinu z týchto hodnôt, ktoré politiku absolútne nespochybniteľne formujú, presadzuje aj slovenská NOS. Nadáciu otvorenej spoločnosti teda za politickú nadáciu rozhodne označiť možno.

Nadácia otvorenej spoločnosti často operuje pojmami ako demokracia, ľudské práva či nezávislosť. Je však potom zvláštne, že im vôbec neprekáža, ak ich hlavný sponzor George Soros bol právoplatne odsúdený za burzový trestný čin (rozsudok potvrdil aj Európsky súd pre ľudské práva), že jeho špekulácie ochudobnili milióny ľudí, na čo on sám povedal, že „v skutočnosti som vytiahol peniaze z vrecák anglických daňových poplatníkov. No ak by som vzal do úvahy spoločenské dôsledky svojho konania, ohrozil by som správnosť svojich kalkulácií a moje zisky by poklesli. (...) Napokon, ak by som to neurobil ja, urobil by to niekto iný.“

George Soros je postavou minimálne kontroverznou. Nekritizujú ho len nacionalisti a konšpirátori, ale napr. aj Fero Múčka, bývalý novinár Trendu, SME aj .týždňa.

Nehovorím, že prijať peniaze od Sorosa je automaticky zlé, ale treba sa na túto vec pozerať kriticky a v kontexte možných konfliktov záujmov. Pokiaľ by na Slovensku podobné mimovládky, ale opačného zamerania (protiimigračné, za tradičnú rodinu, geopoliticky proruské) financoval ruský oligarcha s takou povesťou ako George Soros, boli by tu oprávnené obavy o ruskom vplyve.

Fico má Sorosa, politické mimovládky Fica

V tom, čo títo traja páni hovoria, je však aj pravdivé jadro. Okrem skutočností okolo financovania, ktoré som už spomínal vyššie, je to aj používanie Sorosovej „tváre“ ako „zosobnenia nepriateľa“.

Robert Fico „sorosovský naratív“ skutočne nafukuje a emočne podfarbuje, aby odviedol pozornosť od vládnych káuz a zároveň podkopal dôveryhodnosť svojich oponentov. Slová „sorosovec“ či „Sorosov agent“ sa stali nálepkou, ktorú úspešne používajú politici na zakrytie svojich nedostatkov. A často za tým je aj emočná manipulácia. Fica netreba obhajovať, má toho za ušami dosť.

Politické mimovládky však robia čosi podobné. Mlčia o kontroverziách svojho najznámejšieho sponzora a napriek tomu, že tu desaťročia pretláčajú politickú agendu s konkrétnym obsahom, Ján Orlovský aj v roku 2019 povie, že NOS nie je „politická nadácia“. Vo veľkom však poukazujú na korupciu, ktorej zosobnenie vidia vo Ficovi a Smere.

Človek začína mať dojem, že čo pre Fica Soros, to pre Sorosom stvorené mimovládky Fico. Kým sa však nezbavíme predsudkov na oboch stranách, nebudeme sa vedieť ako spoločnosť vymaniť z konfliktu a urobiť spoločný krok vpred.

Zdroje titulnej fotografie: Branislav Wáclav/Aktuality.sk, Ján Orlovský/Aktuality.sk, Teaparty.org, TASR/Aktuality.sk

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore