Blbec.online označil stránku poukazujúcu na manipulácie za „manipulátorov“

blbec.online

Facebookovú stránku Nezavádzaj! zaradil blbec.online medzi „blbcov“ pred viac ako ôsmimi mesiacmi. Po upozornení na to, že dané označenie je neopodstatnené, prisľúbil administrátor portálu prehodnotenie. Ani po niekoľkých týždňoch však nedodal žiadne argumenty, ani stránku zo zoznamu neodstránil.

Čo je projekt Nezavádzaj!?

Facebooková stránka Nezavádzaj! vznikla v marci 2019 ako projekt autorov portálu Hrot.info na monitorovanie manipulácií hlavne v mediálnej a politickej sfére. Blbec.online ju zaradil medzi „blbcov“ v kategórii „Manipulátori“ 20. októbra 2019.

V súlade s vlastnou „metodikou“ blbec.online nedodal žiadne argumenty, ani prevádzkovateľov stránky neupozornil na zaradenie do zoznamu, ani ich neupovedomil o žiadnych prípadných chybách, aby ich mohli napraviť.

Keď sme sa o tom, že je stránka Nezavádzaj! monitorovaná na blbec.online, dozvedeli, poslali sme administrátorom slušný mail (linky boli doplnené):

Dobrý deň,

zistili sme, že na Vašom zozname „blbcov“ sa nachádza aj naša facebooková stránka Nezavádzaj, konkrétne v kategórii Manipulátori.

Projekt Nezavádzaj slúži na mapovanie manipulácií hlavne na mediálnej a politickej scéne. Formou krátkych príspevkov uvedieme tvrdenie a následne vysvetlíme, v čom spočíva manipulácia. Naše tvrdenia dokladáme argumentmi a zdrojmi.

V rámci nášho projektu sme už poukazovali na manipulácie či zavádzanie zo strany médií ako Denník N, Aktuality, Hlavné správy, Reflex, Pravda či zo strany politikov a komentátorov ako Eduard Chmelár, Milan Mazurek, Milan Špánik, Michal Šimečka, Roman Michelko atď.

V prípade, že sa na našej facebookovej stránke uvedie chybné tvrdenie, uskutočníme nápravu. Pokiaľ o takomto prípade viete, napíšte nám, prosím.

Z týchto dôvodov sme presvedčení, že do tohto zoznamu táto iniciatíva nepatrí a sme serióznym projektom, na ktorý sa čitatelia môžu spoľahnúť.

S ohľadom na tieto dôvody Vás chceme poprosiť o vysvetlenie, prečo sme boli zaradení na Váš portál a do kategórie „Manipulátori“ a zároveň vyzvať na seriózne prehodnotenie tohto kroku.

Pekný deň želáme

Odpoveď blbec.online

Blbec.online slušne odpovedal:

Dobrý deň,

Ďakujem za podnet. Posúvam kolegom ktorí vás pridali do zoznamu. Dám vedieť ihneď, ako sa vyjadria. Prosím o strpenie môže to chvíľu trvať.

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Situáciu napriek prísľubu nenapravili

Keď sa však viac ako tri týždne nič nedialo, napísali sme blbec.online ďalší mail s otázkou, v akom stave je vec a kedy môžeme čakať vyhodnotenie. Blbec.online odpovedal presne identickým mailom ako predtým.

Už dávnejšie sme písali o neserióznom prístupe portálu blbec.online, ktorý opakovane na svoj zoznam „blbcov“ zaradil aj stránky, ktoré informujú serióznym spôsobom a nenapĺňajú žiadne z kritérií, ktoré si vytýčil samotný projekt blbec.online.

Podobne v tých prípadoch po oslovení administrátori portálu blbec.online nápravu neuskutočnili, nedodali žiadne argumenty a dokonca predstaviteľov iných názorov označili za „terče“.

V mnohých médiách hlavného prúdu je pritom portál blbec.online považovaný za seriózny, spolupracujú s ním mimovládne organizácie a z jeho údajov dokonca vychádzala aj analýza ministerstva obrany.

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore