Zapája sa NAKA do predvolebnej kampane?

V uplynulých dňoch boli zo strany Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) opakovane vznesené kontroverzné obvinenia voči aktívnym politikom. Ako ich hodnotiť? Ide o prejav politizácie bezpečnostných zložiek alebo príklad nekompetentnej práce polície?

V novembri tohto roku vyšetrovateľ NAKAvzniesol obvinenie voči bezpečnostnému analytikovi a politikovi OĽaNO Jaroslavovi Naďovi pre podozrenie z ohrozovania utajovanej skutočnosti. Obvinenie bolo čoskoro zrušené pre zmenu svedectva hlavného svedka.

Dnes bola v médiách zverejnená informácia o tom, že NAKA vzniesla obvinenie voči expremiérovi, predsedovi vládnej strany Smer-SD a poslancovi Róbertovi Ficovi za tri trestné činy, ktoré majú súvisieť s jeho facebookovou kritikou odsúdenia Milana Mazureka za výroky na adresu Rómov.

Zásah do politického boja?

Jedna z možností ako vysvetliť tie kroky NAKA je považovať ich za zapájanie sa polície do predvolebnej kampane. Treba zdôrazniť, že pre takéto vysvetlenie nepoznáme žiadne dôkazy a ide o čistú špekuláciu, za ktorou však možno vidieť racionálne jadro.

Obvinenie Jaroslava Naďa významne zvýšilo poznateľnosť tohto politika, ktorý sa nachádza na druhom mieste kandidátky OĽaNO. Zároveň tým Naď získal veľký priestor v médiách a v očiach mnohých voličov gloriolu martýra, ktorého prenasleduje zlá a skorumpovaná štátna moc.

Z politického hľadiska tak toto obvinenie jednoznačne pomohlo OĽaNO. A súčasná koalícia má veľa dôvodov na to, aby pomohla práve tejto strane.

Matovičove poslanecké kluby nebývajú moc stabilné a spoľahlivé (poslanci, ktorí boli za OĽaNO zvolení v roku 2016, dnes kandidujú za štyri ďalšie strany). Aj sám Matovič je mnohými partnermi z radov opozície vnímaný ako deštrukčný prvok, ktorý môže existenčne ohrozovať existenciu a prežitie prípadnej novej vlády zo strán súčasnej opozície. Vláda, ktorá bude existenčne závislá od Matoviča a poslancov jeho strany, tak nemusí patriť k tým najstabilnejším.

Preto je v záujme politickej budúcnosti súčasnej koalície, aby bola Matovičova strana v parlamente aj po nadchádzajúcich voľbách, bola čo najsilnejšia a bola, ak bude vládu skladať opozícia, v novej vláde. Prinajmenšom je veľmi pravdepodobné, že tak uvažujú. Preto by mal takýto „predvolebný darček“ pre OĽaNO svoje racionálne opodstatnenie.

A čo obvinenie v prípade Fica? Aj tu by sme vedeli nájsť racionálne jadro. Obvinenie Fica môže pre Smer poslúžiť ako rukolapný dôkaz toho, že hoci má ich strana ministerku vnútra, politicky vôbec neovplyvňuje fungovanie polície, pretože tá stíha ich straníckeho šéfa.

Zároveň Fico môže získať podobnú gloriolu martýra, ktorého stíhajú za široko rozšírený názor. I keď v predmetnom videu dokonca Fico explicitne ani nepovedal, že zdieľa Mazurekov názor. Toto obvinenie tak môže Ficovi a jeho krídlu v Smere pomôcť v kampani, ktorej hlavná časť inak stojí na premiérovi Petrovi Pellegrinim. Zároveň je to ďalšia publicita pre Fica zadarmo. Pritom je vysoko pravdepodobné, že toto trestné konanie sa nedostane ani pred súd.

Ďalšia možnosť: nekompetentnosť?

Potom je tu ďalšia možnosť, že tieto obvinenia boli podané s plnou vážnosťou.

O Naďovom prípade nevieme veľa detailov, ale možno usudzovať, že vyšetrovateľ mal byť pred vznesením obvinenia zdržanlivejší, najmä keď stálo očividne iba na jednom nespoľahlivom svedkovi.

Podľa Naďa dokonca išlo o politickú pomstu riaditeľa Vojenského spravodajstva a pre vznesenie obvinenia neboli dostatočné dôvody. Zo slov jeho právneho zástupcu Daniela Lipšica vyplýva, že celá vec mohla byť zrejme jednoducho uzavretá vypočutím Naďa bez vznesenia obvinenia.

V prípade Fica ide z obsahového hľadiska o absurdné obvinenie a škandalózny zásah do slobody prejavu. Fico v danom videu kritizoval aj to, že podľa neho orgány činné v trestnom konaní a súdy často podliehajú médiám. Niekto tak môže toto obvinenie chápať aj ako pomstu zo strany polície.

Nemožno vylúčiť ani to, že vedenie polície či NAKA sa týmto snaží získať plusové body u súčasnej opozície pre prípad, že po voľbách budú zostavovať vládu. Ale to sme opäť v rovine špekulácií.

Možností, ako vysvetliť obvinenia voči politikom zo strany NAKA, je teda viac, avšak ani jedna z nich nie je pre Slovensko dobrou správou.

Zdroj obrázka

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore