Čo prinesie Irena Bihariová na čele Progresívneho Slovenska?

Najsilnejšia mimoparlamentná politická strana Progresívne Slovensko si na elektronickom sneme zvolila novú predsedníčku Irenu Bihariovú. Zvíťazila tesným pomerom hlasov 105 ku 100 nad predchádzajúcim predsedom Michalom Trubanom. Čo to znamená pre progresívcov a čo pre slovenskú politiku?

Dve krídla progresívcov

Bezprostredne po neúspechu vo februárových parlamentných voľbách zložil svoje funkciu predseda PS Michal Truban. Hnutie si malo voliť nového predsedu a už o niekoľko dní, 4. marca, svoju kandidatúru ohlásila vtedajšia podpredsedníčka Irena Bihariová. 

To, že dlho bola jedinou kandidátkou na predsednícky post, sa nepáčilo časti progresívcov. Bihariová patrí k ľavicovému krídlu hnutia, kladie väčší dôraz na hodnotovú vyhranenosť hnutia a dôraznejšie presadzovanie progresívnych cieľov. Tzv. pragmatické krídlo progresívcov hľadalo vlastného kandidáta. Europoslanec Michal Šimečka síce kandidatúru odmietol, ale úspešnejšie to bolo s expredsedom Trubanom.

Jeho kandidatúra však bola od začiatku trochu rozpačitá. Truban tesne po voľbách deklaroval, že jeho odchod z vedenia hnutia je prejav novej politickej kultúry, a tiež naznačil, že hoci v politike chce ostať, bude viac v úzadí. Okrem toho si so sebou niesol biľag nečakaného volebného prepadáku a ideovej neukotvenosti (Truban bol v minulosti libertarián). Aj tieto skutočnosti zrejme prispeli k  jeho prehre. 

Sama Bihariová sa hlásila k tomu, že bola tvárou vnútornej opozície proti Trubanovmu štýlu vedenia hnutia. Kriticky sa stavala najmä ku vzniku koalície so Spolu, pravdepodobne aj k snahám o spoločný volebný projekt s končiacim prezidentom Andrejom Kiskom či k dohode o neútočení s KDH.

Aké bude Bihariovej PS?

Bihariovej víťazstvo je teda víťazstvom vyhranenejšieho a idealistického krídla nad tým umiernenejším a pragmatickejším. Čo to asi bude znamenať?

Biharoviej PS bude ekonomicky ľavicovejšie. Vo vízii Progresívneho Slovenska z januára 2018 sa napríklad jemne naznačovalo obnovenie dane z darovania či dane z dedenia. Niečo také sa však nemalo šancu dostať do volebného programu pod Trubanovým vedením, nieto ešte v koalícii s ekonomicky stredopravou Spolu. 

To, že v prípade Bihariovej víťazstva hrozí posun PS z ekonomického stredu výraznejšie doľava, naznačil tesne pred voľbou aj Trubanov stranícky podporovateľ Martin Poliačik. 

Dá sa očakávať, že progresívci teraz začnú viac presadzovať aj politiky identity, okrem hry na feministickú a LGBT nôty možno očakávať snahy o zvýšené lovenie v rómskom politickom rybníku. Už v prvom posnemovom rozhovore Bihariová zdôrazňovala, že pri jej voľbe hral rolu aj fakt, že je žena a Rómka. Ešte väčší dôraz sa dá čakať aj pri presadzovaní progresívnej kultúrnej agendy, ako sú otvorená imigračná politika či požiadavky LGBT komunity.

Otázky visia nad zahraničnou politikou. Ľavicové prostredie, z ktorého vychádza aj Irena Bihariová (na rozdiel od Michala Trubana), má v sebe silné prúdy, ktoré kritizujú politiku Izraela voči Palestíncom alebo aj zahraničnú politiku USA. Nedá sa vylúčiť, že by si v zahraničnej politike Bihariovej PS osvojilo propalestínske postoje po vzore exlídra britských labouristov Jeremyho Corbyna, ku ktorému vzhliadali niektorí ľavicoví členovia PS. Je však aj dosť pravdepodobné, že konkrétne túto tému otvárať nebudú, keďže iné sú pre nich prioritnejšie.

Takéto zmeny v zahraničnopolitickej orientácii PS však zrejme vylučuje aj fakt, že Bihariovej životným druhom a otcom jej detí je Daniel Milo, ktorý pracuje v mimovládnej organizácii Globsec, ktorá pozorne stráži zahraničnopolitický kurz Slovenskej republiky. Takisto by to mohlo odplašiť niektorých sponzorov hnutia, i keď PS už nie je odkázané len na nich, keďže má peniaze za volebný výsledok.

Takisto treba povedať, že napriek zmene na čele PS v predsedníctve hnutia nedošlo k zásadnejším zmenám, obsadenie podpredsedníckych postov sa okrem rošády Trubana a Bihariovej vôbec nezmenilo. To môže znamenať, že progresívci sa z doterajšieho politického kurzu až tak nevychýlia. Uvidíme.

Pochová Biháriová progresívcov?

Po tom, ako bolo oznámené, že predsedníčkou PS bude Irena Bihariová, nemalá časť konzervatívcov sa na sociálnych sieťach začala tešiť, že to prinesie koniec tejto doteraz hodnotovo „najprogresívnejšej“ politickej strany na Slovensku. Ich radosť však môže byť predčasná.

Písali sme už o tom, že podľa porovnania výsledkov eurovolieb a parlamentných volieb má koalícia PS-Spolu asi najdisciplinovanejšie voličské jadro medzi politickými subjektmi na Slovensku. Dnes je jasné, že ťahúňom tu bolo PS a nie Spolu. Progresívci si v prieskumoch verejnej mienky držia okolo 6,5 %, zatiaľ čo preferencie Spolu sa prepadli pod jedno percento. 

To však nie je vôbec prekvapivé. PS vzniklo na originálnom ideovom základe, oslovuje najmä mestských voličov, ktorí v iných štátoch volia najmä zelených alebo v Česku Pirátov. Spolu vzniklo ako viac-menej účelový projekt politických „sirôt“ zvolených do parlamentu za tri rôzne strany.

Progresívci tak majú svoj osud do veľkej miery stále vo svojich rukách. Bude záležať najmä na tom, či pod Bihariovej taktovkou neprestrelia niektoré témy alebo či si dokážu okrem čisto progresívno-hodnotových tém nájsť aj praktickejšie témy, ktorými oslovia menej ideologicky vyhranených voličov. Ide hlavne o témy ako boj proti korupcii či skvalitňovanie školstva a zdravotníctva.

Záležať bude aj na tom, ako sa k Bihariovej postavia komentátori slovenských liberálnych médií, ktoré sú špeciálne mienkotvorné v ich voličsky cieľovej skupine. To, že viacerí komentátori a publicisti v SME či Denníku N mali k PS politicky veľmi blízko, bolo zrejmé. A nezdá sa, že by sa to malo zmeniť po včerajšom sneme. 

Z vecí, ktoré sú mimo kontroly progresívcov, môže PS najviac ohroziť vývoj v ostatných politických subjektoch v liberálnych vodách. Ak by sa napríklad stal predsedom Kiskových Za ľudí Miroslav Kollár, dal by strane liberálnejší náter a spojil by sa časom so Spolu, takýto projekt by vzhľadom na exekutívne i parlamentné zastúpenie mohol PS preferenčne do veľkej miery ozbíjať. Časť progresívnych voličov môže tiež prejsť k možnej novej strane Petra Pellegriniho.

Ani to by však nutne nemuselo priniesť koniec progresívcov, pretože taktické spájanie pred voľbami nakoniec úplne nevylučuje ani Bihariová. A na to, aby bolo PS pre spájanie atraktívne, im stačí udržať si v prieskumoch aspoň dve-tri percentá. 

Bihariová tak môže pozmeniť politickú identitu progresívcov, ale toto hnutie má dnes silné ideové korene a minimálne jeho hodnotová náplň už zo slovenskej politiky len tak ľahko nezmizne.

Zdroj obrázka

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore