Sú majitelia Esetu oligarchovia?

Majitelia firmy Eset za posledné roky získavajú čoraz väčší politický vplyv. Nimi financovaní hráči sa stávajú známejšími a úspešnejšími: Matúš Vallo bol zvolený za primátora Bratislavy, Denník N sa pevne etabloval na mediálnej scéne a Progresívne Slovensko atakuje vstup do parlamentu. Hlavne tí, čo Eset kritizujú, ich často označujú za „oligarchov“. Je toto označenie primerané alebo zavádzajúce?

Aktualizované 15.8.2019 o 8:49. Doplnené informácie o financovaní Nadácie Zastavme korupciu.

Zopár faktov o Esete a jeho majiteľoch

Súčasnými majiteľmi (spoločníkmi) firmy Eset sú: Rudolf Hrubý, Peter Paško, Miroslav Trnka, Richard Marko, Maroš Grund a Anton Zajac. Generálnym riaditeľom je Richard Marko. Firma podľa vlastných údajov operuje v 202 krajinách. Podľa portálu finstat.sk dosiahol Eset za rok 2017 tržby 470 129 624 € a zisk 65 506 503 €. V oboch týchto ukazovateľoch je suverénne nasilnejšou firmou v IT sektore na Slovensku.

V roku 2015 sa Peter Paško, Rudolf Hrubý a Miroslav Trnka dostali do prvej desiatky zoznamu najbohatších Slovákov podľa portálu finweb.sk. Majetok každého z nich bol odhadnutý na okolo 400 miliónov €.

Okrem IT podnikajú majitelia Esetu aj v iných oblastiach: v roku 2015 Rudolf Hrubý a Maroš Grund kúpili hotel Carlton a v tom istom roku všetci šiesti investovali do Denníka N 1,2 milióna €, za čo získali 51 % podiel vo firme Denník N, a. s., ktorá je jediným majiteľom vydavateľa Denníka N, spoločnosti N Press, s.r.o..

Politické aktivity majiteľov Esetu

Čo sa týka politických aktivít, majitelia Esetu v rozhodujúcej miere financovali kampaň súčasného primátora Bratislavy Matúša Valla. Spolumajiteľ Esetu Anton Zajac je jedným zo spoluzakladateľov Progresívneho Slovenska, prispel mu aj sumou 72 000 €. Súčasným vplyvom v médiu a politickej strane vzniká synergický efekt typický pre oligarchov.

V akcionárskej zmluve podpísanej pri investovaní do Denníka N sa majitelia Esetu zaviazali dodržiavať redakčnú nezávislosť média. Zo strany majiteľov Esetu však nemusí ísť o priame zásahy do redakcie či obsahu denníka: stačí, že podporili subjekt, ktorý je im ideologicky veľmi blízky. Jeho činnosť bude prirodzene získavať podporu pre Progresívne Slovensko, keďže oba subjekty sa podobne klonia k paradigme, ktorú možno označiť ako inkluzivizmus.

Ďalší spolumajiteľ Esetu Miroslav Trnka je jedným z dvoch zakladateľov nadácie Zastavme korupciu, ktorej bývalý riaditeľ Pavol Sibyla nedávno vstúpil do Progresívneho Slovenska. Nadácia na svojej stránke uvádza, že funguje najmä vďaka finančnej podpore M. Trnku. Z výročných správ vyplýva, že dary od neho tvoria viac ako 80 % celkových príjmov nadácie.

Anton Zajac finančne podporil aj iniciatívu Za slušné Slovensko. Na účet im poslal 2 500 €.

Kto je oligarcha?

S nárastom politického vplyvu Esetu ho hlavne jeho kritici označujú za „oligarchov“. Urobili tak napríklad predseda SNS Andrej Danko alebo súčasný predseda vlády Peter Pellegrini.

Je jasné, že títo politici vnímajú predstaviteľov Esetu a subjekty, ktoré podporujú, ako svojich politických konkurentov. Tým, že ich nazývajú oligarchami, ich stavajú do tej istej kategórie ako finančné skupiny Penta, J & T či Slávia Capital, ktoré majú medzi ľuďmi silne korupčnú reputáciu. Predstavitelia Esetu, pochopiteľne, proti takémuto označeniu protestujú.

Slovo „oligarchia“ pochádza z gréčtiny. V gréckej štátoprávnej filozofii označovalo „vládu nemnohých“, v kontraste s demokraciou („vládou všetkých“) a monarchiou („vládou jedného“). Podľa akademického slovníka cudzích slov je oligarchia „forma vlády, pri ktorej je štátna moc v rukách neveľkej skupiny ľudí“.

Pôvodne teda slovo oligarchia hovorilo skôr o spôsobe usporiadania verejnej moci, než o vplyve súkromných osôb. Až s nárastom kapitalizmu, hlavne v 20. storočí, došlo k určitej zmene významu pri používaní tohto slova.

Eset spĺňa základné znaky oligarchu

V súčasnosti sa pod slovom „oligarcha“ myslia skôr bohatí podnikatelia, ktorí svojím finančným vplyvom majú dosah na politiku. David Chernenko vo svojej štúdii vlastníckych štruktúr oligarchov na Ukrajine uvádza túto definíciu oligarchu:

  1. Patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov v krajine.
  2. Používa svoju finančnú moc na ovplyvňovanie politiky.
  3. Pôsobí vo viacerých sektoroch podnikania, ktoré vzájomne koordinujú svoje aktivity.

V zmysle tejto definície možno vnímať majiteľov Esetu ako oligarchov: sú jednoznačne najziskovejšou IT firmou na Slovensku, svojimi financiami sponzorujú politické aktivity, spoluvlastnia médium a aktívne pôsobia v mimovládnom sektore.

Eset však zbohatol hlavne na súkromných zákazkách a nespájajú sa s ním žiadne korupčné kauzy

Je tu však ešte jeden dôležitý aspekt. Aj keď to v Chernenkovej definícii nie je priamo obsiahnuté, pre oligarchov je typické, že zbohatli rýchlo, v súvislosti s transformáciou bývalých socialistických ekonomík na kapitalizmus. Často to bolo vďaka politickým konexiám a pochybnými, či priamo ilegálnymi spôsobmi. Ani jedna z týchto charakteristík pre Eset neplatí, resp. aspoň o tom nie sú žiadne verejne známe informácie.

Podľa Centrálneho registra zmlúv inkasoval Eset za dodávky štátnym inštitúciám od roku 2011 viac ako milión eur. To nie je málo, ale z jeho celkových tržieb za dané obdobie (podľa finstat.sk 2 241 930 717 €) to tvorí menej ako promile.

Eset vyvíjal aj bezpečnostné systémy aj pre verejnú správu v USA. Jeho projekt bol dokonca ocenený americkým ministerstvom vnútornej bezpečnosti. Nie je známe, koľko peňazí získal za tieto dodávky.

Aj keď nemáme k dispozícii úplné údaje, je zjavné, že Eset zbohatol predovšetkým na dodávkach klientom z privátneho sektora. Čo je tiež veľmi dôležité, s Esetom sa doposiaľ nespájajú žiadne korupčné kauzy, na rozdiel od iných skupín označovaných za oligarchické (Penta, J & T, Váhostav). Svoju podporu pre politické subjekty jeho majitelia netaja, ale ju hlásajú otvorene.

Záver

Slovo oligarcha nadobudlo na Slovensku za posledné roky výrazne negatívnu konotáciu. Spája sa s korupciou a bezohľadným obohacovaním sa zo štátnych peňazí v predražených tendroch. V tomto zmysle je nesprávne Eset označovať za oligarchov – nespájajú sa s nimi žiadne kauzy a so štátom obchodujú minimálne.

Na druhej strane, vo väčšine definícií, s ktorými som sa stretol, nie je definičným znakom oligarchu ilegálnosť podnikania. Takéto kritérium by bolo problematické aj z dôvodu, že len menšina oligarchov bola skutočne odsúdená a prísne vzaté ich nemôžeme z korupcie bez pochybností usvedčiť.

Pod „oligarchom“ sa väčšinou myslí bohatý podnikateľ, ktorý svoje financie a vplyv používa na ovplyvňovanie politiky. V tomto zmysle majitelia Esetu oligarchovia jednoznačne sú.

Treba si tiež uvedomiť, že Eset svoj vplyv na politiku ešte len začína budovať. Progresívne Slovensko je mimo parlamentu a Matúš Vallo je bratislavským primátorom menej ako mesiac. Uvidíme, ako sa majitelia Esetu budú správať, keď nimi sponzorovaní politici budú mať viac moci.

Zdroj fotografie: Eset. Na fotografii majitelia Esetu; zľava zhora: Anton Zajac, Maroš Grund, Miroslav Trnka, Peter Paško, Richard Marko a Rudolf Hrubý.

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore