Facebook čiastočne obmedzí zobrazovanie politického obsahu. Máme sa báť?

Facebook oznámil, že plánuje čiastočne obmedziť zobrazovanie politického obsahu. Chce zmeniť algoritmy, podľa ktorých sa používateľom zobrazujú články v ich newsfeede, aby sa ľuďom zobrazovalo menej politického obsahu. Práve to, čo sa zobrazí v newsfeede, do veľkej miery určuje pozornosť používateľa a aj to, na čo sa preklikne ďalej.

Facebook uvádza, že vychádza zo spätných väzieb používateľov, podľa ktorých je vraj na Facebooku priveľa politického obsahu.

Facebook totiž na newsfeede zobrazoval vyššie tie príspevky, ktoré boli často komentované a zdieľané. Keďže veľmi komentované a zdieľané sú práve politické príspevky, používateľom sa zobrazovali často, čo niektorí považovali za obťažujúce.

Menšie množstvo politického obsahu by vraj mohlo pomôcť spraviť Facebook „menej nepriateľským“ miestom pre používateľov. Politické diskusie sa totiž často môžu vyhrotiť a zvrhnúť do nekonštruktívnych hádok.

Treba zdôrazniť, že podľa vyhlásenia Facebooku nemá ísť o žiadnu cenzúru, teda politický obsah bude možné tvoriť aj prehliadať tak ako doteraz, avšak jeho dosah bude menší.

Argumentácia Facebooku nie je veľmi presvedčivá a jeho motívy sú, vo svetle jeho minulých skutkov, otázne.

Je ľahké odvolávať sa na „spätnú väzbu používateľov“. Pri takmer dvoch miliardách používateľov nájdete v „spätnej väzbe“ čokoľvek, takže akýkoľvek krok si môžete odôvodniť takto „demokraticky“.

Je faktom, že politické diskusie sú často nekonštruktívne, účelové a zvrhávajú sa do hádok. Je však slobodným rozhodnutím používateľov, či a nakoľko do nich chcú vstupovať.

Už teraz majú používatelia možnosť upraviť si, čo chcú vo svojom newsfeede vidieť. Ak by šlo o to, stačilo by do nastavení pridať jednoduchú možnosť, ktorá by odfiltrovala politický obsah. Facebook to však, zdá sa, chce spraviť napevno a pre všetkých.

Čo je však dôležitejšie, sociálne siete a internet sú platformou častejšie pre alternatívne médiá. Hlavnoprúdové médiá majú väčšie možnosti komunikovať s čitateľmi cez štandardné kanály. Tie si ale alternatívne médiá z časových, finančných či personálnych dôvodov môžu dovoliť oveľa menej.

Ak teda obmedzíte prezentáciu politických názorov na sociálnych sieťach, do väčšej miery to môže zasiahnuť práve alternatívnu scénu.

Hoci Facebook hovorí o politickej neutralite, vo svetle jeho minulých skutkov je ťažké týmto deklaráciám veriť. O viacerých zjavne politicky motivovaných prípadoch sme už písali (napr. tu, tu či tu).

Bolo by prehnané uvedený krok Facebooku považovať za akúsi cenzúru či zásadnú vec. Ide však o malý krok, ktorý nás v dôsledku môže ľahko priblížiť k menej pluralitnej spoločnosti.

Zdroj obrázku: www.engadget.com

Našu prácu robíme vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Peniaze však potrebujeme na chod portálu a propagáciu našich výstupov. Budeme vďační, keď nás finančne podporíte na čísle účtu:

SK06 8330 0000 0021 0169 4717

Viac o podpore